500 mat rempit dan pelumba kereta haram ditahan

KUALA LUMPUR: Sebanyak 500 Mat Rempit dan pelumba kereta haram ditahan di kawasan Dataran Merdeka di sini dalam operasi mencegah kegiatan lumba haram dan kesalahan lalulintas bermula dari 11 malam tadi hingga awal pagi tadi.

Para pelumba haram itu termasuk yang di bawah umur terperangkap apabila semua laluan di situ dikepung sepenuhnya.

Kira-kira 200 anggota polis trafik, narkotik dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengambil bahagian dalam operasi bersepadu tersebut.

Ketua Trafik Pasukan Bukit Aman, Datuk Abdul Aziz Yusof berkata dalam operasi itu didapati terdapat pelumba haram yang sengaja menggelapkan nombor plat kenderaan mereka, kononnya untuk menyukarkan pihak berkuasa mengesan pemilik kenderaan tersebut.

"Kita mendapati hampir kesemuanya mempunyai kesalahan seperti mengubah suai enjin, tiada cermin sisi, plat nombor pendaftaran motosikal digelapkan, nombor casis palsu dan pelbagai lagi.

"Kebanyakan Mat Rempit turut mengubah suai ekzos motosikal mereka," katanya.

Sebanyak 115 motosikal serta empat buah kereta yang diubah suai turut disita oleh JPJ.

"Kenderaan ini disita kerana tidak memiliki cukai jalan, cukai jalan tamat tempoh, tiada lesen memandu dan kenderaan diubah suai tidak mengikut spesifikasi yang ditetapkan," kata Pengarah Penguatkuasa JPJ, Salim Parlan.

Beliau berkata sebanyak 30 buah kereta diberi notis untuk mengubah semula kenderaan mereka mengikut spesifikasi asal. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain