13 tahanan ISA dibebas, 2 akhbar dibenar terbit semula

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak mengumumkan tiga keputusan penting lewat petang ini - menarik balik penggantungan dua akhbar selain membebaskan 13 tahanan ISA dan mengkaji semula Akta Keselamatan Dalam Negeri.

Ia merupakan pengumuman awal ibuat oleh beliau pada hari pertama - kira-kira 10 jam selepas dilantik sebagai Perdana Menteri keenam.

Daripada 13 orang itu, dua orang merupakan pemimpin Hindraf yang telah diharamkan.

Dua pemimpin Hindraf itu ialah V.S. Ganapathy Rao and R. Kengadhedharan.

Manakala 11 yang lain ialah Pakana Selama, Amir Hussain, Sundaraj Vijay, San Khaing, R.Kenghadharan, V.S. Ganapathy Rao, Wan Amin Wan Hamat, A Artas A Burhanuddin, Francis Indanan, Mohd Nazri Dollah, Mohd Arasad Patangari, Idris Lanama dan Binsali Omar.

Mereka dibebaskan berkuat kuasa serta-merta, kata Najib.

Pada 23 Mac lalu, Kementerian Dalam Negeri telah menggantung permit dua akhbar parti pembangkang iaitu Harakah dan Suara Keadilan masing-masing selama tiga bulan.

"Saya juga ingin mengambil kesempatan ini mengumumkan bahawa pihak kerajaan akan menarik balik larangan penerbitan sementara bagi dua surat khabar serta membebaskan 13 tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) berkuat kuasa serta-merta.

"Proses kajian semula terhadap ISA akan juga dimulakan," kata beliau dalam perutusan khas sempena pelantikannya sebagai Perdana Menteri keenam hari ini.

Najih mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri pukul 10 pagi tadi.

Justeru kata Najib, beliau sedar sudah tepat masanya "kita mengambil langkah-langkah demikian untuk mengukuhkan lagi keyakinan rakyat terhadap pihak yang berwajib atas soal keselamatan negara serta mengembalikan keutamaan kita untuk menangani ancaman-ancaman yang dianggap merbahaya dan munasabah."

Katanya, Kementerian Dalam Negeri akan memberikan butir-butir selanjutnya selepas ini.

Sehubungan itu, Najib yang juga Presiden Umno memberitahu, beliau menyedari bahawa sekarang adalah masa yang cukup mencabar bagi setiap warga.

"Saya komited memastikan kepimpinan terus berdiri teguh bagi menghadapi krisis ekonomi yang kini melanda seluruh dunia termasuk di negara kita.

"Saya akan tetap berpegang kepada iltizam untuk memenuhi keperluan, kepentingan dan aspirasi setiap warga Malaysia," katanya lagi.

Malah beliau juga mengajak seluruh warga untuk sama-sama melaksanakan satu transformasi besar buat negara dengan semangat: "Satu Malaysia. Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan."

Artikel Sebelum

Ucapan sulung Perdana Menteri keenam

Artikel Berikut

Artikel Lain