Terengganu bakal nikmati royalti minyak cecah RM3 billion

KUALA TERENGGANU: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata rakyat negeri Terengganu bakal menikmati royalti hasil minyak mencecah RM3 bilion setiap tahun sekiranya harga bahan api itu naik di pasaran.

Timbalan Perdana Menteri berkata kerajaan negeri Terengganu perlu menggunakan sebaik mungkin wang royalti berkenaan dan pada masa yang sama bersyukur dengan anugerah yang diberikan itu.

Beliau berkata janji kerajaan pusat untuk memulangkan kembali wang royalti minyak ke pangkuan rakyat Terengganu sudahpun ditunaikan dan itu melambangkan keikhlasan kerajaan pusat.

"Cek wang royalti berjumlah RM408.6 juta saya serah sendiri kepada Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said. Ini melambangkan keikhlasan kita.

"Tahun depan, kalau ada rezeki, harga minyak naik, rezeki rakyat Terengganu akan bertambah. Sekurang-kurangnya RM1.6 bilion hingga RM3 bilion akan jadi milik rakyat Terengganu.

"Cuba bayangkan rezeki banyak ini yang Tuhan berikan pada rakyat Terengganu. Negeri lain di Pantai Timur (iaitu) Kelantan, Pahang tak dapat ini tapi rakyat Terengganu dapat anugerah ini," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis penyampaian anugerah perkhidmatan cemerlang Majlis Bandaraya Kuala Terengganu di sini hari ini. Turut hadir isteri beliau Datin Seri Rosmah Mansor dan Ahmad.

Najib berkata kerajaan pusat tidak pernah mempersoalkan apa yang dilakukan kerajaan negeri Terengganu dengan wang royalti berkenaan.

"Apa yang dapat, gunakan sebaik-baiknya. Alhamdulillah, Menteri Besar ada beritahu apa yang nak dibuat dengan wang itu. Cuma saya pesan gunakan wang itu untuk kesejahteraan rakyat".

Beliau berkata apa yang perlu ialah setiap projek pembangunan yang dilaksanakan mesti mesra rakyat yang akan menguntungkan dan meningkatkan kesejahteraan rakyat.

"Ini rezeki tambahan. Kita tak akan persoal apa kerajaan Terengganu buat asalkan rakyat mendapat kebaikan," katanya.

Najib berkata untuk menjamin pendapatan kerajaan negeri Terengganu tidak susut walaupun hasil bahan api itu sudah tiada kelak, kerajaan pada prinsipnya meluluskan penubuhan Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA) untuk mengendalikan pelaburan royalti minyak itu dengan dana permulaan RM10 bilion.

Beliau berkata TIA yang merupakan cadangan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin, bakal diurus oleh para profesional.

Badan itu akan menggunakan pendapatan daripada hasil royalti minyak untuk membuat pelaburan di dalam dan luar negara menerusi pasaran bon bagi menjamin kelangsungan pendapatan negeri pada masa depan, katanya.

"Dengan cara ini, rakyat Terengganu mendapat jaminan pendapatan tambahan ini akan terus diperolehi walaupun hasil minyak sudah tiada lagi," katanya.

Najib berkata usaha kerajaan pusat membawa perubahan di Terengganu tidak hanya akan terhenti setakat itu.

"Kita ingin lihat negeri di Pantai Timur ini membangun seperti juga di Pantai Barat. Alhamdulillah, kemajuan Terengganu kini begitu mempersonakan.

"Banyak perubahan yang berlaku bermula 2004 sehingga hari ini. Kita berazam untuk teruskan proses transformasi besar di Terengganu ini," katanya.

Jelasnya antara perubahan ketara yang sudah dilaksanakan ialah langkah kerajaan menaik taraf Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) yang membolehkan pesawat Boeing 747 mendarat di situ sejak September lepas.

"Kini rakyat Terengganu nak ke Mekah juga lebih mudah, boleh terbang terus dari Kuala Terengganu ke Jeddah. InsyaAllah, lebuh raya baru akan siap tidak lama lagi. Janji kita, kita tunaikan.

"Bukan seperti pembangkang yang hanya tahu menabur janji...janji nak hapuskan cukai tanah jika berkuasa, tak buat juga...kata nak tubuh kerajaan pada 16 September (2008), akhirnya kerajaan Barisan Nasional (BN) juga yang berkuasa. Tak usahlah kita terpesona dengan janji-janji itu terutama ketika pada pilihan raya," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Wartawan Sinar Harian kena ragut

Artikel Berikut

Artikel Lain