suria

Wartawan Ketepi Kehidupan Peribadi Demi Membawa Berita Terkini Mengenai MH370

Bilik media di Hotel Sama-Sama dipenuhi dengan wartawan tempatan dan antarabangsa. Foto RAJA FAISAL HISHAN

PESAWAT MH370 yang hilang kini memasuki hari ke-12. Seluruh penduduk dunia dan ahli keluarga kepada 239 penumpang dan anak kapal dalam penerbangan itu berdoa bagi mendapatkan maklumat baharu yang dapat memberi penjelasan berhubung misteri kehilangannya.

Kerajaan dan agensi perisikan berusaha untuk merungkai misteri kehilangan pesawat itu dan pasukan tentera meneruskan usaha mencari dan menyelamat mereka.

Satu lagi kumpulan yang menjadi sangat sibuk sejak kehilangan pesawat adalah wartawan, sesetengah daripada mereka bekerja sepanjang masa untuk membawa berita terkini kepada orang ramai.

Ramai daripada mereka yang berkhemah di hotel, yang bertukar menjadi pusat media, di Cyberview Lodge dan Hotel Everly Putrajaya, di mana menempatkan kebanyakan keluarga penumpang.

Media membuat liputan mengenai ahli keluarga penumpang di Hotel Everly Putrajaya. Foto MOHD SAHAR MISNI

Piring satelit untuk penyiar dipasang di luar Hotel Sama-Sama bagi membolehkan media tempatan dan antarabangsa untuk membuat lintas langsung. Foto RAJA FAISAL HISHAN

Satu lagi hotel iaitu Hotel Sama-Sama yang terletak berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), menjadi tempat sidang media setiap hari oleh wakil kerajaan.

Lebih 300 kakitangan pemberita dari 99 agensi berita asing dan 43 agensi tempatan yang membuat liputan berita dari hotel ini.

Walaupun auditorium di aras bawah (LG) menjadi bilik sidang media, ruang legar turut berfungsi sebagai pusat media sementara dan dewan digunakan oleh syarikat penerbangan itu bagi menghidangkan makanan kepada wartawan dan mengadakan mesyuaratnya.

Kenderaan media diletakkan di tepi jalan, piring satelit beroperasi di ruang terbuka di seberang hotel dan wartawan penyiaran boleh dilihat membuat ulasan mengenai perkembangan berita secara langsung.

Seorang petugas media sedang membaca suratkhabar sementara menunggu perkembangan baharu di Hotel Everly Putrajaya. Foto MOHD SAHAR MISNI

Kenderaan media yang diletakkan di tepi jalan yang bersedia untuk menyiarkan berita dan perkembangan baharu. Foto RAJA FAISAL HISHAN

Wartawan penyiaran termasuk muka-muka yang dikenali seperti Jim Clancy dari CCN dan James Chau dari CCTV.

Beberapa pemberita mengambil peluang untuk tidur di sudut yang lebih senyap kerana kelihatan berada di sini sepanjang hari.

Wartawan Australia, Justin Hale merupakan salah seorang yang paling awal di kalangan pengamal media asing tiba di Malaysia.

"Saya tidak tidur selama tiga hari pertama, terlalu banyak perkara yang berlaku," kata wartawan Channel 7 itu yang mempunyai pengalaman kira-kira 12 tahun.

James Chau dari CCTV merupakan antara wartawan yang dikenali membuat liputan mengenai kehilangan pesawat MH370.

Seorang wartawan penyiaran sedang membuat lintas langsung dengan membaca teleprompter di Hotel Sama-Sama. Foto RAJA FAISAL HISHAN

Beliau tinggal di hotel berkenaan dan rutin hariannya termasuk bangun awal untuk menonton berita di televisyen, menikmati sarapan dengan segera sebelum berjalan ke lapangan terbang untuk mendapatkan semua akhbar yang berbeza.

Selepas membacanya, beliau akan bercakap dengan rakan-rakan wartawan di bilik menunggu media.

"Kadang-kadang wartawan begitu teruja untuk mendapatkan bahan berita sedangkan mereka lupa ia sebenarnya mengenai orang lain.

"Saya tidak boleh bayangkan sekiranya perkara ini berlaku kepada bapa saya, abang saya atau sesiapa sahaja yang rapat dengan saya.

Petugas media sedang membuat persiapan untuk peralatan rakaman bagi sesi siaran langsung. Foto RAJA FAISAL HISHAN

"Saya akui apabila saya melihat Wall of Hope di KLIA dengan mesej untuk penumpang penerbangan itu, saya berasa amat sedih," kata Hale, yang melaporkan mengenai pengeboman Bali di Indonesia pada 2002.

"Apabila anda menulis berita, anda lupa tentang menjadi selesa. Anda tidak mampu untuk kehilangan apa-apa maklumat penting," katanya.

Walaupun terdapat kritikan dari pelbagai pihak dalam cara pihak berkuasa tempatan mengendalikan keadaan itu, Hale mempunyai pandangan yang berbeza.

"Saya rasa kerajaan telah melakukannya dengan baik. Orang ramai sering mempunyai persepsi bahawa Kerajaan merupakan seorang yang dapat melihat segala-galanya. Bukan cara itu," katanya.

Hale berkata, beliau memahami kerajaan terpaksa berhati-hati, kerana pengumuman yang salah boleh membawa masalah besar.

Wartawan penyiaran CNN, Jim Clancy sedang membuat lintas langsung di Hotel Sama-Sama. Foto AZMAN GHANI

Wartawan The Star Nadirah H. Rodzi yang berada di situ bagi membuat liputan berita sejak hari pertama, yang baharu sahaja menjadi ibu dan masih menyusukan anaknya yang baru lahir.

Beliau berada di sini pada pukul 7 pagi dan pulang selepas pukul 11 malam setiap hari.

Seorang wartawan dengan perkhidmatan berita tempatan, yang hanya mahu dikenali sebagai Farah berkata, Cyberview Lodge menyediakan Wifi percuma, bilik persidangan dan air minuman untuk wartawan.

Wartawan penyiaran dari RTM, Shadila Abdul Malek berkata, pasukannya bekerja mengukit syif untuk membuat liputan berita mengenai MH370.

"Saya tinggal di Subang, jadi saya perlu keluar rumah pukul 4 pagi dan sampai ke sini pada pukul 6 pagi untuk memulakan persiapan untuk ' makanan cross' hidup kita setiap pagi , 7 pagi ," kata Shadila , yang kadang-kadang hanya mendapat rumah pada kira-kira 11 malam.

Beliau membuat liputan berita MH370 sejak Selasa lalu, dan berkata ia memerlukan komitmen 100% terhadap kerja.

Pembantu jurutera RTM, Mohammad Adzim Ab Hamid sedang melayari Internet ketika berehat di sebuah khemah di luar Hotel Sama-Sama. Foto AZMAN GHANI

Wartawan Cina Yan Hao , yang bekerja untuk yakhbar harian yang berpangkalan di Shanghai, Oriental Morning Post, tinggal di Cyberview Lodge sejak beberapa hari lalu dan bergerak ke Hotel Sama-Sama untuk menghadiri sidang media setiap hari.

"Ia menjadi minggu yang sibuk," katanya sambil menambah bahawa beberapa media Cina yang lain akan menghabiskan masa berjalan di sekitar lapangan terbang sementara menunggu.

Mengenai kesukaran yang dihadapinya dalam melaporkan berita, Yan berkata, terdapat halangan dari segi bahasa.

"Adalah sukar untuk akhbar asing semasa sidang media kerana kadang-kadang soalan itu ditanyakan dalam Bahasa Melayu," katanya , sambil menambah bahawa ia akan menjadi lebih baik sekiranya penterjemah Cina disediakan.

Kira-kira 140 bilik disediakan untuk keluarga penumpang dan pasukan yang memberi perhatian terhadap mereka.

Pada beberapa hari pertama ketibaan keluarga penumpang pesawat MH370, kenderaan penyiaran dengan piring satelit merupakan pemandangan biasa. Walau bagaimanapun, liputan lintas langsung semakin berkurangan apabila tidak banyak perkembangan baharu.

Semakin lama, semakin ramai ahli keluargadilihat bersedia untuk bercakap dengan media, berkongsi cerita dan harapan mereka untuk orang yang tersayang yang menaiki pesawat itu.

Polis bantuan dan anggota pertahanan awam mula beramah mesra dengan wartawan.

Makan tengah hari dan minuman turut disediakan untuk media sejak beberapa hari lalu oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

mh370, wartawan

Artikel Berikut

Artikel Lain