Kerang ala Kam Hiong

KERANG boleh dimasak dalam pelbagai cara. Paling mudah cubalah kerang ala Kam Hiong. Ringkas tetapi enak dan sesuai dijadikan sajian untuk berbuka puasa. 

Bahan-bahan:

400 gram kerang

2 ulas bawang putih (dicincang halus)

1 sudu makan udang kering (direndam dan dicincang)

1 tangkai daun kari

1 batang serai (dipotong nipis)

1/2 sudu kecil belacan

3 biji lada mata burung

1/2 sudu kecil serbuk stok ayam

Secubit garam

Gula secukup rasa

2-3 sudu besar air

1 sudu besar daun bawang dan ketumbar (untuk hiasan)

Cara penyediaan:

- Basuh kerang sehingga bersih, kemudian rendam selama sejam bersama 1/2 sudu kecil garam.

- Sebaik saja kerang bersih, celur di dalam air panas selama 2-3 minit. Keluarkan kerang dari air panas dan tapis.

- Panaskan 2-3 sudu besar minyak di dalam kuali dan tumis bawang, udang kering, daun kari dan serai hingga naik bau.

- Kemudian masukkan serbuk belacan dan kacau sehingga naik bau. Masukkan lada mata burung dan kerang, seterusnya kacau dengan cepat.

- Masukkan serbuk perasa dan gaul. Sedia untuk dihidangkan dan taburkan daun bawang dan ketumbang sebagai hiasan.

kerang ala kam hiong

Artikel Sebelum

Ayam goreng berempah

Artikel Berikut

Puding cheese mangga

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain