Bazar Ramadan Lokasi Kuih Tradisional

Kuih nekbat.
DUNGUN: Kedatangan bulan Ramadan bukan sahaja membawa rezeki kepada peniaga tetapi juga memenuhi keinginan pengguna yang mungkin 'mengidam' kuih-muih tertentu, terutama kuih tradisional yang banyak dijual di bazar Ramadan di negeri ini.

Tinjauan di bazar Ramadan dan juga kedai makan di sekitar daerah ini mendapati sambutan terhadap kuih tradisional Terengganu seperti 'nekbat', 'penganan', 'puteri mandi' dan 'sekaya pulut' amat menggalakkan.

Kuih Puteri Mandi.

[ Type in your image caption here ]
[ Type in your image caption here ]


"Kuih tradisional ini memang sedap tetapi jarang dijual pada hari-hari biasa dan saya ambil peluang beli di bazar Ramadan untuk dijadikan pembuka selera ketika berbuka puasa," kata Ahmad Nasrul Hadi Jamaluddin, 20, antara pengunjung Bazar Ramadan Sura Gate.

Seorang lagi pembeli, Normah Hashim, 47, berkata dia memilih kuih tradisional kerana keunikan rasa yang tidak boleh ditandingi kuih-kuih moden yang mudah ditemui.

"Lagipun orang yang buat kuih tradisional ini ikut cara tradisional bagi mengekalkan rasa. Saya rasa tidak ramai generasi muda kita yang tahu membuat kuih tradisional seperti kuih bakar dan 'koleh lemak' ini," katanya. 

Kuih koleh lemak.


Katanya harga kuih-kuih terbabit juga masih berpatutan iaitu antara 40 sen dan 50 sen sebiji.

Peniaga pulut panggang, Rohimie Ismail, 45, berkata rezekinya pada bulan puasa biasanya meningkat berkali ganda berbanding hari-hari biasa.

"Hari ini sahaja saya dapat jual 150 biji pulut panggang, kalau hari biasa sekitar 50 dan 60 biji," katanya yang mengenakan harga 40 sen untuk sebiji kuih.

Seorang lagi peniaga, Maznah Embong, 63, berkata kuih paling laris di gerainya ialah 'penganan' yang dijual dengan harga RM8 sebiji.

"Memang agak mahal sedikit tetapi bahan mentah mahal sekarang sebab untuk menyediakan kuih ini perlukan telur, gula dan tepung yang banyak," katanya.

bazar Ramadan, Dungun, nekbat

Artikel Sebelum

Tepung Bungkus

Artikel Berikut

Ayam Masam Manis Perisa Oren

Artikel Berkaitan

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain

Awas, jangan 'syok' sangat korek telinga!