suria

Rancang Simpanan Persaraan Menerusi Khidmat Nasihat KWSP

PEGAWAI kanan pemasaran, Alila Muhammad tidak tahu jumlah terkumpul yang akan dimilikinya menerusi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sehinggalah beliau bertemu dengan pegawai Khidmat Nasihat Persaraan (RAS) baru-baru ini.

"Saya berasa terkejut apabila mengetahui akan memperoleh simpanan lebih RM1 juta selepas usia 55 tahun sekiranya saya tidak mengeluarkan duit daripada Akaun 2 dalam tempoh 14 tahun lagi.

"Pepatah lama, sikit-sikit, lama-lama jadi bukit, ternyata benar apabila melibatkan soal pengurusan wang," kata Alila, 41, yang memperoleh pendapatan lebih RM6,000 sebulan.

Ahli KWSP dibenarkan untuk mengeluarkan wang dari Akaun 2 bagi membayar hutang, membiayai pendidikan dan perubatan.

Namun bagi Alila, disebabkan sesi khidmat nasihat itu, beliau melakukan penelitian untuk mengeluarkan wang daripada Akaun 1 KWSP yang dilaburkan dalam amanah saham sejak enam tahun lalu.

Beliau juga meneliti perbezaan pulangan sama ada daripada pelaburan amanah saham dan kadar dividen KWSP.

Selepas sesi rundingan dengan KWSP, beliau menyedari bahawa pengetahuan celik tentang kewangan amat penting dalam memilih pelaburan.

RAS yang dilancarkan pada 2014, merupakan inisiatif KWSP untuk memastikan ahlinya menyedari kepentingan perancangan persaraan.

Perkhidmatan tersebut merupakan yang pertama diperkenalkan di benua Asia Tenggara dan bertujuan membantu ahli KWSP membuat keputusan tepat sebelum mengeluarkan wang simpangan mereka, demikian kata pengawai RAS, Nornisah Mohd Yusof.


"Perkhidmatan ini disediakan bagi mendidik ahli menguruskan wang persaraan dan mewujudkan pendapatan bulan yang mapan untuk menampung kehidupan mereka apabila sudah bersara," katanya.

RAS diwujudkan selepas kajian mendapati ahli KWSP berusia 54 tahun ke atas memiliki kurang RM50,000 dalam simpanan mereka.

"Kajian juga menunjukkan peratusan besar ahli KWSP gemar menghabiskan wang simpanan mereka dalam tempoh dua hingga lima tahun selepas bersara (pada usia 55 tahun atau 60 tahun).

"Namun jangka hayat rakyat Malaysia dianggarkan boleh mencapai usia 75 tahun, menyebabkan ramai ahli tidak memiliki wang yang mencukupi untuk menampung kehidupan mereka," kata Nornisah.

Menurut beliau, ahli KWSP perlu memiliki wang simpanan sekurang-kurangnya RM228,000 pada usia 55 tahun.

Laporan tahunan KWSP pada 2015 mencatatkan bahawa kira-kira 80 peratus ahlinya yang masih aktif, memiliki purata simpanan RM100,000 ke bawah dan jumlah berkenaan tidak cukup menampung tempoh persaraan mereka.

Tambah Nornisah, kebanyakan ahli KWPS didapati sukar untuk menguruskan wang mereka disebabkan tidak memiliki wang yang mencukupi dan perancangan persaraan.

Beliau menasihatkan agar rakyat Malaysia menyimpan untuk masa depan dan tidak berbelanja sesuka hati.

"Sukar buat anda untuk mendapat wang, jadi menyimpanlah dengan bijak. Tidak terlalu awal sebenarnya untuk memikirkan soal perancangan kewangan.

"Pelajar lepasan universiti perlu digalakkan menyimpan sedikit wang gaji mereka untuk persaraan manakala golongan yang berusia 40-an dan 50-an perlu mempertimbangkan pelan pengurusan kewangan bagi mengelakkan dibelenggu masalah hutan apabila bersara," katanya.

Selain itu, Nornisah menggalakkan ahli KWSP untuk mendapatkan khidmat nasihat bagi mengetahui kepentingan membuat keputusan melibatkan soal perbelanjaan dan simpanan wang persaraan.

"Khidmat ini adalah percuma," katanya.

Ahli KWSP boleh bertemu dengan pegawai RAS yang akan menyalurkan nasihat mengikut usia, kerjaya dan jangkaan.

Pegawai-pegawai tersebut sangat berpengetahuan luas tentang produk KSWP selain soal perancangan persaraan dan kewangan.

Mereka juga terlibat dalam program dengan agensi khidmat nasihat kewangan yang lain seperti Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) Bank Negara.

"Kami akan mengira jumlah yang perlu disimpan sebaik sahaja ahli bersara dan keperluan asas yang diperlukan.

"Kami akan cuba memenuhi matlamat, objektif dan keperluan yang diperlukan ahli selepas bersara. Kebiasaannya kami menggalakkan ahli untuk mempertimbangkan mengeluarkan wang simpanan setiap bulan.

"Setakat ini, seramai 19,678 ahli telah mengunjungi RAS. Ahli juga boleh mendapatkan khidmat nasihat sama ada terus datang ke kaunter atau mengatur temu janji.

"Dua kaedah yang digunakan adalah berdasarkan maklumat ahli. Pegawai RAS akan menumpukan pelan persaraan untuk ahli yang berusia 35 tahun ke atas dan kepentingan perancangan kewangan untuk mereka yang berusia di bawah 35 tahun," kata beliau sambil menambah ahli yang menghadapi masalah kewangan boleh mendapatkan bantuan daripada AKPK.


Terdapat 18 cawangan RAS yang disediakan di seluruh negara dan jumlah itu akan ditambah kepada 28 cawangan pada tahun depan.

Selain perancangan kewangan, RAS juga menyediakan khidmat KWSP yang lain termasuk Caruman Pilihan sendiri dan Skim Persaraan 1Malaysia.

"Kami telah bertemu dengan ramai ahli yang tampil ke kaunter untuk memohon pengeluaran penuh KWSP.

"Namun mereka menilai semula keputusan tersebut dan mengeluarkannya secara fleksibel berbanding pengeluaran penuh selepas bertemu pegawai RAS.

"Terdapat juga ahli yang mencarum wang untuk meningkatkan jumlah simpanan persaraan mereka," katany Nornisah.

Bermula Januari 2017, KWSP akan membenarkan pesara terus menyimpan wang simpanan mereka dan memilih untuk menerima dividen sehingga usia 100 tahun, berbanding mengeluarkan wang tersebut sepenuhnya.

KWSP, RAS, AKPK

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain