Keluarga Tarrant mohon maaf, nenek terkejut cucu berubah sepenuhnya - Dunia | mStar

Keluarga Tarrant mohon maaf, nenek terkejut cucu berubah sepenuhnya

Nenek Tarrant.

KELUARGA pengganas dari Australia, Brenton Tarrant meluahkan kesedihan terhadap mangsa pembunuhan Christchurch dan menganggap keganasan tersebut tidak boleh membaiki apa-apa.

Nenek Tarrant, Marie Fitzgerald, 81, memberitahu Nine News di Grafton, Australia bahawa dia pernah mengasuh cucunya yang kini berusia 28 tahun bersama kakaknya ketika mereka masih kecil.

ARTIKEL BERKAITAN: Tarrant sempat emel manifesto serangan kepada PM NZ beberapa minit sebelum lancar tembakan

Fitzgerald memberitahu bahawa Tarrant merupakan seorang budak biasa yang gemar menghabiskan masa dengan komputer.

Tetapi serangan yang dilancarkan pada Jumaat telah menunjukkan Tarrant berubah sepenuhnya dan membuatkan keluarga mereka amat terkejut.

Bapa saudara pengganas tersebut, Terry Fitzgerald berkata, dia tidak dapat memikirkan orang lain selain mangsa-mangsa serangan itu.

"Kami minta maaf kepada keluarga mangsa yang telah terkorban dan cedera di sana," katanya.

Sementara itu, perdana menteri Australia Scott Morrison berkata, beliau tidak berminat untuk membaca manifesto setebal 74 muka surat yang disebarkan di media sosial dengan memanggilnya sebagai 'lemah'.

Beliau dan Ketua Pembangkang Bill Shorten menyeru pengendali media sosial seperti Facebook untuk bertindak tegas terhadap kandungan keganasan dan kebencian selepas penstriman langsung serangan itu menjadi tular. - Brisbane Times

Brenton Tarrant

Artikel Berkaitan

Artikel Lain