Korea Utara Jalankan Ujian Enjin Roket

PYONGYANG: Korea Utara dilapor menguji enjin roket baharu yang lebih berkuasa pada Sabtu dan pemimpinnya, Kim Jong-un menyifatkan kejayaan ujian tersebut sebagai 'kelahiran baharu' industri roket negara itu.

Menurut laporan agensi berita tempatan, KCNA, Jong-un memantau sendiri ujian roket berkenaan yang mungkin digunakan untuk melancarkan satelit di orbit.

"Pembangunan enjin baharu akan membantu mengukuhkan asas teknologi dan kajian saintifik, sekali gus menyamai keupayaan penghantaran satelit ke angkasa seperti dilakukan negara lain.

"Jong-un menyifatkan kejayaan itu merupakan detik penting dan mengisytiharkan kelahiran baharu industri roket jenis Juche," jelas laporan berkenaan.

Ujian roket itu dilaksanakan ketika Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Rex Tillerson mengadakan lawatan ke Beijing pada Sabtu ketika wakil Barat tersebut menyatakan ketegangan di rantau Asia mencapai tahap berbahaya.

Malah penganalisis turut mendakwa Pyongyang melaksanakan program nuklear dengan berselindung di sebalik program angkasa memandangkan enjin roket berkenaan boleh digunakan untuk melancarkan peluru berpandu.

Kali terakhir Korea Utara menguji enjin roket berkuasa tinggi pada September tahun lalu. - AFP

Korea Utara, Kim Jong-un, Roket

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain