Singapura Kaji Fakta Baharu Mengenai Pemilikan Pulau Batu Puteh - Dunia | mStar

Singapura Kaji Fakta Baharu Mengenai Pemilikan Pulau Batu Puteh

SINGAPURA: Singapura dilaporkan berkata ia akan mengkaji dokumen yang dikemukakan Malaysia sebagai sebahagian daripada asas permohonannya kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) supaya membuat semakan semula terhadap penghakiman mengenai pemilikan Pulau Batu Puteh (Pedra Branca).

Channel NewsAsia melaporkan lewat Sabtu bahawa Menteri Undang-undang dan Hal Ehwal Dalam Negeri K Shanmugam berkata beliau telah melihat dokumen berkenaan dan sebuah pasukan undang-undang akan meneliti dokumen itu serta memberi repsons sewajarnya.

Shanmugam juga berkata Malaysia perlu memenuhi beberapa syarat seperti yang ditetapkan mahkamah.

"Antaranya ialah terdapat fakta baharu dan fakta baharu yang ditemukan itu akan menghasilkan perbezaan penting, manakala skop perundangan secara khusus pula perlu dijelaskan.

"Jika dilihat dari perspektif itu, saya tertanya-tanya apakah fakta baharu yang terkandung dalam dokumen berkenaan dan bagaimana akan membawa sebarang perbezaan terhadap kes itu atau mewujudkan sebarang perbezaan," kata beliau seperti yang dilaporkan.

Fakta baharu yang mendorong Malaysia memohon agar semakan dibuat terhadap keputusan ICJ mengenai Pulau Batu Puteh itu merujuk kepada tiga dokumen yang ditemukan di National Archives of the United Kingdom.

Dalam siaran akhbar melalui laman sesawangnya pada Jumaat, ICJ berkata dokumen itu ialah surat-menyurat dalaman pihak berkuasa tanah jajahan Singapura pada 1958, laporan mengenai satu kejadian yang difailkan pada 1958 oleh seorang pegawai tentera laut Britain dan satu peta bernota mengenai operasi tentera laut mulai 1960-an.

Dokumen itu ditemukan di arkib berkenaan antara 4 Ogos 2016 dan 30 Januari 2017, katanya.

Malaysia memfailkan permohonan tersebut pada Khamis. - BERNAMA

Pulau Batu Puteh , Singapura

Artikel Sebelum

Remaja Maut Tercampak Permainan Buaian

Artikel Berikut

Anak Kucing Dua Kepala, Tiga Mata

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini