Pemantauan Keadaan Keselamatan Di Thailand Dipertingkat - Dunia | mStar

Pemantauan Keadaan Keselamatan Di Thailand Dipertingkat

BANGKOK: Pihak berkuasa Thai mengaku terdapat "beberapa pergerakan mengenai aktiviti berkaitan keganasan dalam negara tetapi memberi jaminan kerajaan tahu mengenainya, kata Timbalan Perdana Menteri Jen Prawit Wongsuwon.

Prawit yang juga Menteri Pertahanan berkata, kerajaan telah meningkatkan  pemantauan keadaan keselamatan dalam negara untuk memastikan keselamatan kepada rakyat dan pelancong.

"Kami telah membuat penggeledahan dan pemeriksaan ke atas lokasi-lokasi yang yang mencurigakan berikutan maklumat perisikanh," katanya kepada media selepas mesyuarat di sini Khamis.

Kerajaan, menurut beliau, telah memantau dengan rapi keadaan keselamatan di  seluruh negara sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengekang aktiviti yang tidak diingini.

Dua hari lepas, pihak berkuasa Thailand telah mengumumkan penangkapan lima orang dan rampasan bom paip selepas individu-individu tertentu mengancam untuk melancarkan serangan bom kereta di bandaraya itu.

Pihak berkuasa melancarkan serbuan berikutan kebocoran memo polis bertarikh 8 Oktober yang menyatakan sekurang-kurangnya lima sasaran di wilayah Samut Prakan, dekat Bangkok menghadapi ancaman serangan bom kereta.

Kelima-lima sasaran yang disebut dalam memo rahsia itu ialah Lapangan Terbang Suvarnabhumi, Jambatan Bhumibol, muzium udara terbuka Purba Siam, Taman buaya dan zoo Samut Prakan serta muzium Erawan.

Sementara itu, Menteri di Pejabat Perdana Menteri Suwapan Tanyuwattana yang  turut hadir dalam mesyuarat berkata, kerajaan mengekalkan amaran keselamatan di  tahap tertinggi walaupun keamanan dan ketenteraman wujud di negara itu.

Beliau berkata agensi-agensi keselamatan dan perisikan negara diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga di tahap tertinggi untuk membendung kejadian tidak diingini di negara ini.

Suwapan, yang juga bekas pengarah Agensi Perisikan Kebangsaan telah dilantik untuk mengetuai pusat markas kerajaan yang baru dibentuk untuk memantau keadaan. - BERNAMA

Thailand

Artikel Sebelum

Jakarta Sedia Rp80 Juta Program Basmi Tikus

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain