Pengikut Muhammadiyah Di Indonesia Sambut Aidiladha Hari Ini - Dunia | mStar

Pengikut Muhammadiyah Di Indonesia Sambut Aidiladha Hari Ini

JAKARTA: Lebih 40 juta pengikut dan anggota pertubuhan Islam berpengaruh di Indonesia, Muhammadiyah, menyambut Hari Raya Aidiladha pada Rabu, iaitu sehari awal dari tarikh yang ditetapkan oleh kerajaan.

Siaran televisyen tempatan menyiarkan berita mengenai ribuan umat Islam membanjiri masjid-masjid Muhammadiyah di sekitar Jakarta dan bandar-bandar besar di wilayah lain.

Ketua Pimpinan Muhammadiyah Cabang Kebayoran Baru, Edi Sukardi dipetik sebagai berkata semua pengikut Muhammadiyah menyambut Aidiladha dan menunaikan ibadah korban mulai Rabu seperti yang telah ditetapkan oleh pemimpin pusat Muhammadiyah.

"Memang itu lebih cepat sehari (dari tarikh kerajaan) kerana majlis tarjih mendapati hilal (anak bulan) sudah wujud pada 13 Sept 2015," katanya.

Takbir raya telah bergema di semua masjid-masjid kelolaan Muhammadiyah sejak awal pagi tadi dan para pengikut pertubuhan agama itu telah berpuasa sunat Arafah pada Selasa.

Beberapa pemimpin Muhammadiyah dilaporkan menemui Presiden Joko Widodo semalam bagi memohon maaf atas perbezaan pendapat berhubung tarikh menyambut Aidiladha.

Pada Selasa, ribuan pengikut tareqat Naqsabandiyah telah menyambut Aidiladhau dengan menganjurkan solat sunat hari raya dan telah memulakan ibadah korban masing-masing.

Menurut laporan berita televisyen tempatan pada Rabu, ribuan pengikut tareqat itu menunaikan solat sunat hari raya di Musala Baitul Makmur di daerah Pauh, wilayah Padang setelah berpendapat tarikh 10 Zulhijah sebenarnya jatuh pada hari Selasa.

Setiausaha tareqat Naqsabandiyah, Edizon Revindo dipetik sebagai berkata  penentuan Aidiladha itu dilakukan dengan cara melihat hilal dan hisab dan hasil kiraan itu kemudiannya dibawa dalam satu mesyuarat khas sebelum diumumkan kepada para pengikutnya.

Katanya, asas kiraan tarikh hari raya itu ialah selepas 100 hari tarikh 1 Ramadan maka jatuhlah tempoh Hari Raya Aidiladha. - BERNAMA

Aidiladha , Indonesia

Artikel Sebelum

Jerebu: Singapura Catat Kualiti Udara Tidak Sihat

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain