PM Jepun Kekal Jawatan Presiden Parti

Shinzo Abe.

TOKYO: Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe kekal memegang jawatan itu buat penggal kedua selepas memperoleh kemenangan kali kedua berturut-turut dalam pemilihan presiden parti pada Selasa.

Abe yang mula mengambil alih jawatan tersebut pada Disember 2012 berjanji untuk mengembalikan kekuatan ekonomi dan memperkukuhkan pertahanan negara matahari terbit itu.

Beliau memenangi penggal selama tiga tahun sebagai presiden Parti Demokratik Liberal (LDP) selepas pencabarnya yang merupakan bekas eksekutif LDP, Seiko Noda gagal untuk meraih tajaan yang cukup untuk bersaing dalam pemilihan parti.

"Saya akan mengembangkan proses pemulihan di setiap sudut wilayah dan negara, bagi menangani deflasi secara menyeluruh dan mewujudkan satu pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan berorientasikan masa depan," katanya. - Reuters

Shinzo Abe

Artikel Sebelum

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain