Syarikat Penerbangan Syaratkan Penumpang Timbang Berat Sebelum Naik Pesawat - Dunia | mStar

Syarikat Penerbangan Syaratkan Penumpang Timbang Berat Sebelum Naik Pesawat

Penumpang yang 'terlalu berat' tidak akan dibenarkan menaiki pesawat sekiranya berat muatan mencapai tahap yang ditetapkan.

SEBUAH syarikat penerbangan mencetuskan kontroversi apabila membuat keputusan untuk menimbang berat penumpang sebelum membenarkan mereka menaiki pesawat.

Portal Mail Online melaporkan Uzbekistan Airways mengumumkan bahawa semua penumpangnya perlu direkodkan berat mereka bersama bagasi masing-masing selepas mendaftar masuk dengan menggunakan mesin penimbang.

Syarikat penerbangan yang berpangkalan di Tashkent itu memberi jaminan untuk tidak mendedahkan berat setiap penumpang.

Bagaimanapun, penumpang yang 'terlalu berat' akan dikecualikan daripada menaiki penerbangan pada waktu puncak yang menggunakan pesawat lebih kecil sekiranya melampaui had muatan.

Mesin khas bagi penimbang itu disediakan di pintu pelepasan bagi menimbang berat dan bagasi penumpang.

Para penumpang akan disenaraikan dalam tiga kategori iaitu lelaki, wanita dan kanak-kanak.

Syarikat penerbangan itu berkata, ia perlu mengetahui berat kedua-dua penumpang dan bagasi kerana perkara tersebut adalah penting terutama semasa menggunakan pesawat lebih kecil.

Menurut satu kenyataan, ia berkata: "Syarikat penerbangan Uzbekistan Airways menjalankan prosedur pra-penerbangan dengan menimbang berat bagi menentukan purata berat penumpang dengan bagasi mereka.

"Menurut undang-undang Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa, syarikat penerbangan wajib untuk menjalankan prosedur kawalan pra-penerbangan seperti menimbang berat penumpang bersama bagasi mereka bagi mematuhi keperluan untuk memastikan keselamatan penerbangan.

"Selepas melakukan daftar masuk bagi penerbangan dan sebelum menaiki pesawat, kami akan meminta anda untuk melepasi prosedur menimbang berat menerusi mesin khas penimbang yang ditempatkan di pintu pelepasan.

"Rekod berat itu hanya akan mengandungi kategori penumpang iaitu lelaki, wanita atau kanak-kanak. Manakala butiran lain akan dirahsiakan sepenuhnya.

"Kami menghargai kerjasama anda dan mengucapkan terima kasih kerana membantu dalam melengkapkan tugas kami demi keselamatan penerbangan," katanya.

Uzbekistan Airways

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain