Charlie Hebdo: Rusuhan Berlarutan, Angka Korban Meningkat - Dunia | mStar

Charlie Hebdo: Rusuhan Berlarutan, Angka Korban Meningkat

Penunjuk perasaan membakar dan merosakkan kenderaan bagi membantah penyiaran kartun Nabi Muhammad di akhbar Charlie Hebdo.

NIAMEY: Penyiaran kartun Nabi Muhammad dalam akhbar satira, Charlie Hebdo mengakibatkan lima terkorban dalam kejadian rusuhan di bandar ini kerana membantah tindakan media Perancis itu.

Keganasan yang tercetus di ibu negara Niger itu semakin sukar dikawal apabila penunjuk perasaan membakar gereja, rumah dan premis perniagaan.

Sekurang-kurangnya lapan gereja di Niamey, selain mensasarkan hotel, bar dan beberapa bangunan kerajaan yang dimiliki bukan Islam atau ada kaitan dengan firma Perancis dibakar atau dirosakkan.

Keganasan masuk hari kedua di negara Afrika Barat itu meletus selepas lima terbunuh manakala 45 lagi cedera dalam tunjuk perasaan besar-besaran di bandar raya kedua terbesar, Zinder pada Jumaat.

"Ramai penduduk terpaksa mengurung diri di rumah kerana ketakutan.

"Kerajaan patut menghentikan keganasan ini. Ia tidak baik untuk negara kita," kata seorang penganut Kristian di sini.

Setakat ini, pasukan polis masih berkawal di pinggir bandar serta ditempatkan di beberapa bangunan agama di sekitar bandar ini.

"Semua lima yang korban di Niamey adalah orang awam," kata Presiden Niger, Mahamadou Issoufou dalam siaran televisyen.

Selain itu, angka korban di Zinder meningkat kepada lima dengan empat mayat ditemui rentung di dalam sebuah gereja. - AFP

Charlie Hebdo , Niamey , Perancis , Niger

Artikel Sebelum

IS Humban Dua Gay

Artikel Berikut

Dadah: Enam Banduan Indonesia Ditembak Mati

Artikel Berkaitan

Artikel Lain