Pesta Cari Jodoh Tangani Krisis Populasi Jepun - Dunia | mStar

Pesta Cari Jodoh Tangani Krisis Populasi Jepun

Syarikat mencari jodoh kini giat bekerjasama dengan kerajaan Jepun untuk mencapai sasaran sejuta perkahwinan menjelang 2020.
TOKYO: Jepun kini berhadapan dengan krisis populasi apabila mencatatkan kadar kelahiran paling rendah sejak 1899 tahun lalu.

Pada 2013, Jepun mempunyai jumlah warga tua yang tinggi iaitu 244,000 orang, manakala kadar kelahirannya menurun kepada 1.03 juta tahun lalu, angka yang membimbangkan negara itu.

Sehubungan itu, kerajaan Jepun mengarahkan menteri wanitanya, Yuriko Koike merangka pelan untuk menangani situasi itu.

Antara penyelesaiannya yang akan dilakukan adalah dengan menjodohkan lebih ramai pasangan menerusi kaedah kuno iaitu mencari jodoh untuk anggota tentera yang masih bujang dengan wanita di seluruh pelusuk Jepun.

Malahan, Perdana Menteri, Shinzo Abe memperuntukkan 3 billion yen untuk bajet tahun fiskal 2014 bagi program meningkatkan kadar kelahiran sebagai salah satu strategi menangani krisis populasi negara itu.

Buat pertama kalinya, pada 7 Julai ini kerajaan Jepun akan menganjurkan pesta bertemu jodoh membabitkan 40 pasangan dengan harapan ia berakhirnya ikatan perkahwinan.

"Situasinya serius sekali ketika ini dan untuk memastikan negara mempunyai populasi generasi muda yang lebih ramai, kita perlu menggalakkan rakyat untuk berkahwin.

"Sekurang-kurangnya 600,000 perkahwinan dicatatkan tahun lalu dan sasarannya adalah sehingga sejuta menjelang 2020," katanya.

Koike yang juga ketua Liga Parlimen Machikon-Konkatsu meletakkan sasaran itu sebaik kumpulan itu dibentuk untuk menangani krisis populasi yang makin meruncing itu, tahun lalu.

Minggu ini, kumpulan ini akan mengadakan persidangan membabitkan menteri kanan, pegawai di kerajaan tempatan dan syarikat penemu jodoh untuk merangka strategi bagi menggalakkan generasi muda Jepun yang ramai berkahwin dan mendapat zuriat.

Walaupun ia misi yang sukar, tetapi kerajaannya tetap akan berusaha menanganinya dengan membabitkan semua pihak dari ahli politik, syarikat swasta dan masyarakat.


populasi , Jepun , kadar kelahiran , Yuriko Koike

Artikel Sebelum

Lebih Artikel