Perintah Darurat Di Bangkok, Wilayah Berdekatan Perlu Ditarik Balik - Menteri - Dunia | mStar

Perintah Darurat Di Bangkok, Wilayah Berdekatan Perlu Ditarik Balik - Menteri

Salah satu keadaan protes di Bangkok, Thailand.
BANGKOK: Perintah darurat yang dikenakan di Bangkok dan wilayah berhampirannya patut ditarik balik kerana bukan semua peraturan di bawah perintah itu boleh dikuatkuasakan dari segi undang-undang, kata Menteri Buruh sementara Chalerm Yubumrung di sini Sabtu.

Menurut beliau, Mahkamah Sivil memutuskan pada 19 Februari bahawa kerajaan mempunyai kuasa untuk mengenakan perintah darurat dalam keadaan kritikal, tetapi tidak boleh menggunakannya untuk meleraikan bantahan secara aman dan tanpa menggunakan senjata.

"Saya sudah memaklumkan kepada majlis keselamatan negara bahawa perintah darurat perlu ditarik balik kerana keputusan yang dibuat mahkamah sivil menyebabkan Pusat Pemeliharaan Keamanan dan Ketenteraman Awam (CMPO) tidak dapat menguatkuasakan hampir kebanyakan perkara yang terkandung di dalam perintah itu," kata Chalerm, yang juga pengarah CMPO, pihak yang bertanggungjawab terhadap pelaksanaan perintah darurat.

"Lagi pun, jika ia terus dikuatkuasakan, orang asing akan mengkritiknya. Oleh itu, secara peribadi, saya berpendapat ia (perintah darurat) perlu ditarik balik," kata Chalerm kepada media di Kelab Sukan Polis di sini, yang dijadikan markas CMPO. 

Beliau bagaimanapun berkata terserahlah kepada Perdana Menteri sementara Yingluck Shinawatra untuk membuat keputusan tentang perkara itu.

Mahkamah Sivil membuat keputusan itu selepas polis bertindak untuk mengosongkan tempat tunjuk perasaan tertentu di bandar raya ini, yang menyebabkan tercetus konfrontasi ganas dengan penunjuk perasaan.

Chalerm berkata Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) boleh dikuatkuasakan jika perintah darurat ditarik balik.

Perintah darurat dikenakan mulai 22 Januari dan berkuat kuasa selama 60 hari bagi kawasan meliputi Bangkok, wilayah Nontaburi, daerah Lat Lumkaew di Pratumthani dan daerah Bangphli di Sumutprakarn.
bangkok , protes , darurat

Artikel Sebelum

Ukraine Tak Akan Serang Crimea

Artikel Berikut

India Sertai Misi SAR Pesawat MH370

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain