16 Terbunuh Pemberontak Maoist Serang Peronda POlis Di India - Dunia | mStar

16 Terbunuh Pemberontak Maoist Serang Peronda POlis Di India

Kakitangan separa tentera India mengalihkan mayat tentera keselamatan India ke dalam ambulans selepas serangan hendap oleh pemberontak Maoist di Chhattisgarh, India. -foto EPA
RAIPUR (India): Pemberontak Maoist membunuh sekurang-kurangnya 16 orang dalam serangan besar-besaran terhadap pasukan keselamatan di bahagian tengah India pada Selasa, kurang sebulan sebelum negara itu mengadakan pilihan raya umum.

Pegawai keselamatan dan sumber polis berkata, kesemua mangsa terbunuh apabila sehingga 200 pemberontak menyerbu sebuah rondaan yang dilakukan di hutan di negeri Chhattisgarh, mencetuskan pertempuran senjata utama yang berlangsung selama tiga jam.

11 ahli separa tentera Pasukan Pusat Polis Simpanan Nasional (CRPF) telah terbunuh bersama-sama dengan empat orang anggota polis negeri, kata Mukesh Gupta, salah seorang pegawai polis yang paling kanan Chhattisgarh.

"Sehingga kini, seramai 11 anggota CRPF, empat anggota polis dan seorang awam telah meninggal dunia," Gupta memberitahu AFP.

Sumber lain menjangkakan angka kematian adalah lebih tinggi.

Ketua operasi anti-Mao di Chhattisgarh, Rajinder Kumar Vij meletakkan bilangan kakitangan CRPF yang mati adalah 15 dan berkata bahawa lima anggota polis negeri juga telah terbunuh.

Tiada angka-angka anggota Maoist yang menjadi mangsa atau cedera. -AFP

maoist , india

Artikel Sebelum

India Sertai Misi SAR Pesawat MH370

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain