Jepun Berdepan Krisis Kekurangan Wang Menjelang Oktober Ini - Dunia | mStar

Jepun Berdepan Krisis Kekurangan Wang Menjelang Oktober Ini

TOKYO: Jepun bakal berdepan krisis kekurangan wang pada penghujung Oktober ini, menyebabkan kerajaan negeri itu terpaksa menghentikan pembayaran gaji, pencen dan manfaat kepada mereka yang menganggur.

Ia merupakan beberapa pendirian yang dikemukakan di parlimen bagi menyekat satu rang undang-undang untuk membiayai defisit itu.

Rang Undang-Undang Pembiayaan Defisit yang akan membenarkan kerajaan menjual bon untuk menampung hampir separuh daripada bajet tersebut hangat diperdebatkan di parlimen ketika Parti Demokratik bertikam lidah dengan parti pembangkang yang boleh menggunakan kuasa mereka untuk menolak pengubalan undang-undang itu.

"Tanpa rang undang-undang ini, bajet akan terjejas. Tanpa mengira parti mana yang berkuasa, saya berharap agar kita mendapat persetujuan bersama berhubung rang undang-undang tersebut," kata Menteri Kewangan Jun Azumi.

Jika rang undang -undang itu tidak diluluskan, perbelanjaan kerajaan akan dihentikan secara perlahan-lahan dan ekonomi ketiga terbesar dunia ini akan terjejas.

Malah, kedudukan Jepun di antara agensi penarafan kredit akan mengalami kejatuhan teruk.

Jepun bukan saja negara membangun yang memantau akan berlakunya krisis fiskal.

Sementara itu, Greece yang dibelenggu bebanan hutang mungkin kekurangan wang dalam tempoh seminggu melainkan jika negara tersebut memperoleh bantuan sebanyak 31.8 bilion euro dari Kesatuan Eropah.

Artikel Sebelum

Beruang Panda Lahirkan Anak Di Zoo Tokyo

Artikel Berikut

Kanada Haramkan Penari Bogel Asing

Artikel Berkaitan

default image

Presiden Mesir Arah Bebaskan 572 Tahanan

default image

Lapan Cedera Letupan Bom Di Bangkok

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain