Jangan Lupa Perlindung Terhadap Hak Majikan Malaysia - Ahli Akademik - Dunia | mStar

Jangan Lupa Perlindung Terhadap Hak Majikan Malaysia - Ahli Akademik

JAKARTA: Perlindungan terhadap hak majikan Malaysia tidak harus diketepikan dalam penetapan peraturan berkaitan perlindungan dan hak ke atas pembantu rumah Indonesia, seorang ahli akedemik Malaysia berkata hari ini.

Dr Salawati Mat Basir berkata selain kerugian yang terpaksa mereka tanggung kerana mengambil pembantu rumah yang bermasalah dan melarikan diri, mereka juga menghadapi masalah penderaan anak-anak oleh pekerja mereka malah ada juga kes isteri menjadi janda kerana suami mereka diambil oleh pembantu rumah mereka.

"Janganlah terlepas pandang hanya kerana kes penderaan terhadap pembantu rumah yang boleh dibilang dengan jari, yang masih dapat pembelaan dari mahkamah Malaysia, masih dalam perbicaraan, kita menutup peluang hak-hak majikan Malaysia yang tak pernah sekalipun dibincang dalam sebarang seminar antarabangsa, tentang kerugian kami, perasaan kami.

"Berapa ramai isteri menjadi janda kerana orang gaji ambil suaminya," kata pensyarah Fakulti Undang-undang Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada seminar Nasional Perlindungan terhadap Tenaga Kerja Indonesia di Malaysia di Universiti Indonesia di sini.

Dr Salawati yang membuat kajian berhubung masalah pembantu rumah Indonesia sejak tahun 2005, berkata majikan Malaysia bersedia membayar gaji lebih tinggi kepada pembantu rumah Indonesia jika mereka benar-benar berkualiti.

Majikan di Malaysia perlu membayar RM8,000 untuk mendapatkan pembantu rumah Indonesia dan mereka berharap mendapat pekerja yang terlatih yang faham dengan tugas yang perlu mereka laksanakan bukannya pembantu yang tidak berkebolehan.

"Orang Malaysia bersedia untuk membayar banyak tetapi sila hasilkan mereka yang berkualiti, kita nak give and take. Filipina memang hantar yang bagus," katanya merujuk kepada kemahiran yang dimiliki pembantu rumah Filipina yang dihantar ke Malaysia dan dibayar gaji RM1,200 hingga RM1,500 sebulan.

Beliau berkata, kerajaan Indonesia harus faham, bahawa pekerja yang akan dihantar ke Malaysia bukan kelas kedua tetapi pekerja berkualiti, jika mereka harus melihat Filipina, mereka juga harus melihat Filipina secara 100 peratus bahawa sebelum mereka dihantar ke luar negeri, mereka dipersiapkan dengan ilmu untuk tujuan pekerjaan.

"Oleh itu pembantu rumah Indonesia mesti dilatih dengan kemahiran khusus seperti menjaga anak atau menjaga rumah sebelum mereka dibawa masuk ke Malaysia namun perkara itu tidak berlaku dalam kebanyakan kes.

"Keadaan itu akan menyebabkan pembantu rumah itu melakukan kesalahan-kesalahan yang boleh mendatangkan kemarahan kepada majikan," katanya.

Beliau berkata pihak Indonesia mengatakan gaji yang diterima oleh pembantu rumah mereka di Malaysia adalah antara yang paling rendah di dunia, namun mereka masih tetap berminat menghantar pekerja ke Malaysia walaupun mempunyai pilihan untuk menghantar pekerja itu ke negara lain seperti di Timur Tengah, Hong Kong dan Singapura.

"Malaysia sepatutnya mendapat pekerja-pekerja yang berdedikasi dan memahami kehendak majikan Malaysia," katanya.

Mengenai cadangan pindaan terhadap memorandum persefahaman yang akan ditandatangani antara Malaysia dan Indonesia yang menetapkan gaji minimum RM550, dengan satu hari bercuti, majikan membuka akaun bank atas nama pekerja mereka dan membenarkan pekerja itu memegang pasport sendiri, itu katanya adalah langkah yang mencukupi.

Ini bermakna majikan boleh masukkan gaji dalam akaun pekerja, dan jika berlaku penganiayaan, pekerja boleh bawa buku bank ke pejabat kedutaan untuk semak sama ada gaji itu dibayar atau tidak, katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

India Minta Malaysia Bantu Banteras Keganasan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain