Rundingan Ambalat capai kemajuan, Menteri Luar Indonesia - Dunia | mStar

Rundingan Ambalat capai kemajuan, Menteri Luar Indonesia

JAKARTA: Rundingan antara Indonesia dan Malaysia mengenai sempadan wilayah yang mengalami tuntutan bertindih di laut Sulawesi, yang dikenali sebagai kawasan Ambalat oleh Indonesia, kini mencapai kemajuan, kata Menteri Luar Negeri Indonesia Hassan Wirajuda semalam.

Beliau berkata satu daripada kemajuannya ialah kini ada pasukan perunding dari Malaysia yang lebih melancarkan proses perundingan berbanding sebelum ini.

"Pada 20 Julai telah ada pertemuan di Kota Kinabalu, khusus membincangkan masalah sempadan perairan kita baik laut wilayah dan landas kontinen serta Zon Ekonomi Eksklusif," katanya kepada pemberita seperti dipetik agensi berita Antara di Istana Presiden di sini.

Bagaimanapun beliau mengakui belum dapat menyebutkan hasilnya kerana perundingan masih berjalan.

Katanya Indonesia menyambut baik pasukan perunding Malaysia yang baru itu yang lebih terbuka terhadap idea, konsep dan kaedah dalam proses perundingan yang juga dipersetujui oleh pihak Indonesia.

"Jadi tanda-tandanya positif walaupun saya tidak dapat mengatakan bila akan selesai," katanya, yang menambah bahawa proses perundingan itu mungkin memerlukan waktu yang panjang.

Ketika ditanya sebab Indonesia masih menempuh proses perundingan pada hal kedudukan Indonesia di kawasan Ambalat kini kuat, Hassan berkata dalam konvensi undangundang laut antarabangsa 1982, sempadan perairan tidak boleh dituntut oleh satu pihak saja melainkan mesti melalui kesepakatan rundingan dengan pihak lain.

"Konvensi hukum laut (UNCLOs) 1982 sangat jelas menyebut sempadan laut itu seperti juga darat, adalah satu produk dari perundingan, atau dengan kata lain kita tidak boleh menetapkan batas laut kita secara sepihak.

"Kita juga tidak boleh menduduki katakanlah, secara ketenteraan, kerana garis batas perairan harus merupakan hasil dari perundingan," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa