Rundingan Ambalat capai kemajuan, Menteri Luar Indonesia

JAKARTA: Rundingan antara Indonesia dan Malaysia mengenai sempadan wilayah yang mengalami tuntutan bertindih di laut Sulawesi, yang dikenali sebagai kawasan Ambalat oleh Indonesia, kini mencapai kemajuan, kata Menteri Luar Negeri Indonesia Hassan Wirajuda semalam.

Beliau berkata satu daripada kemajuannya ialah kini ada pasukan perunding dari Malaysia yang lebih melancarkan proses perundingan berbanding sebelum ini.

"Pada 20 Julai telah ada pertemuan di Kota Kinabalu, khusus membincangkan masalah sempadan perairan kita baik laut wilayah dan landas kontinen serta Zon Ekonomi Eksklusif," katanya kepada pemberita seperti dipetik agensi berita Antara di Istana Presiden di sini.

Bagaimanapun beliau mengakui belum dapat menyebutkan hasilnya kerana perundingan masih berjalan.

Katanya Indonesia menyambut baik pasukan perunding Malaysia yang baru itu yang lebih terbuka terhadap idea, konsep dan kaedah dalam proses perundingan yang juga dipersetujui oleh pihak Indonesia.

"Jadi tanda-tandanya positif walaupun saya tidak dapat mengatakan bila akan selesai," katanya, yang menambah bahawa proses perundingan itu mungkin memerlukan waktu yang panjang.

Ketika ditanya sebab Indonesia masih menempuh proses perundingan pada hal kedudukan Indonesia di kawasan Ambalat kini kuat, Hassan berkata dalam konvensi undangundang laut antarabangsa 1982, sempadan perairan tidak boleh dituntut oleh satu pihak saja melainkan mesti melalui kesepakatan rundingan dengan pihak lain.

"Konvensi hukum laut (UNCLOs) 1982 sangat jelas menyebut sempadan laut itu seperti juga darat, adalah satu produk dari perundingan, atau dengan kata lain kita tidak boleh menetapkan batas laut kita secara sepihak.

"Kita juga tidak boleh menduduki katakanlah, secara ketenteraan, kerana garis batas perairan harus merupakan hasil dari perundingan," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duduk rumah, pesan online, kami hantar order! Jom semak senarai servis makanan di kawasan sekitar anda

SEPANJANG tempoh PKP, orang ramai digalakkan membuat pembelian secara dalam talian.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain