Abu Dhabi cadang labur AS$1 bilion Di Malaysia - Dunia | mStar

Abu Dhabi cadang labur AS$1 bilion Di Malaysia

ABU DHABI: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan inisistif utama oleh kerajaan Abu Dhabi membabitkan pelaburan berjumlah AS$1 bilion menerusi dana kekayaan milik negara itu di Malaysia dalam sektor tenaga, hartanah dan hospitaliti.

Najib berkata cadangan pelaburan itu akan dilaksanakan menerusi usaha sama dengan dana kekayaan milik Malaysia yang baharu, 1Malaysia Development Berhad" (1MDB), hasil daripada keputusan kerajaan untuk mengembangkan Terengganu Investment Authority (TIA).

Najib bercakap kepada Bernama pada malam Isnin selepas berbincang dengan Putera Mahkota Abu Dhabi Jeneral Putera Sheikh Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, pada satu taklimat sempena persinggahannya ke Abu Dhabi sebelum berlepas pulang ke Kuala Lumpur selepas melawat Mesir dan Arab Saudi.

"Pertemuan saya dengan Putera Mahkota sangat bermakna. Beliau bersetuju supaya Abu Dhabi, menerusi dana kekayaan milik negaranya, menambah pelaburan di Malaysia menerusi pelaburan berjumlah AS$1 bilion," kata Najib yang juga Menteri Kewangan.

Sheikh Mohammed ialah Pengerusi Mubadala Development Company, yang sejak penubuhannya pada 2002, merupakan jentera pelaburan utama kerajaan Abu Dhabi dalam menrealisasikan manfaat ekonomi dan sosial mampan untuk emiriah terbabit.

Cadangan pelaburan Abu Dhabi bertepatan dengan pengumuman Najib baru-baru ini dalam meliberalisasikan syarat untuk pelaburan asing serta menarik pelaburan bagi membantu menyegerakan pemulihan ekonomi daripada kelembapan serantau dan global.

Najib berkata: "Kami akan mengenal pasti sektor yang boleh disertai bersama-sama menggunakan dana milik negara itu, terutama dalam bidang tenaga, hartanah dan hospitaliti."

Mengulas lanjut, Najib berkata 1MDB membabitkan dana yang diwujudkan pada asas mengubah TIA menjadi dana kekayaan milik negara di peringkat pusat dan bukan entiti negeri.

"Saya sudah berbincang dengan Yang di-Pertuan Agong (DYMM Tuanku Mizan Zainal Abidin). Baginda berkenan supaya TIA distrukturkan semula dan dipusatkan menjadi 1MDB yang akan dimiliki penuh oleh Kementerian Kewangan yang melapurkan terus kepada Perdana Menteri," kata Najib.

Perdana Menteri berkata Kabinet Malaysia juga sudah meluluskan secara prinsip TIA dijadikan entiti pusat.

"Kami akan mengumumkan butiran lanjut mengenainya dalam beberapa minggu yang akan datang," kata Najib yang diiringi isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor pada makan malam dengan Sheikh Mohammed, yang juga Timbalan Komander Agung Angkatan Tentera Emiriah Arab Bersatu (UAE), di hotel Emirates Palace.

Menerusi satu kenyataan yang diperoleh oleh Bernama, Pejabat Perdana Menteri menyebut 1MDB akan memacu pembangunan ekonomi jangka panjang yang mampan untuk Malaysia menerusi jalinan usaha sama strategik global serta mempromosikan pelaburan langsung asing Malaysia dalam usaha meningkatkan lagi kesan berganda kepada ekonomi Malaysia.

Menjawab soalan, Najib berkata 1MDB kini dalam proses untuk dimuktamadkan dan dijangka akan mula beroperasi tidak lama lagi".

Perdana Menteri sebelum itu berdialog dengan wakil syarikat Malaysia yang beroperasi di UAE, yang turut dihadiri oleh Duta Besar Malaysia ke UAE, Datuk Yahaya Abdul Jabar dan Konsul Besar di Dubai Syed Mohamad Hasrin Tengku Hussin. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain