Balung Ayam, kuih tradisi orang Banjar sedap dibaluti inti kelapa

Balung Ayam, kuih tradisi orang Banjar menggunakan tepung pulut sebagai bahan utamanya.

NAMANYA macam pelik, tapi rasanya sedap. 

Lebih kurang kuih koci bahan-bahannya cuma cara membungkus aje lain bak kata Mas Cotek yang berkongsi resipi ini.

Kuih ini dipanggil Balungan Hayam atau Balung Ayam, sejenis makanan kegemaran orang Banjar.

Jom kita mencuba. Mana tau menepati selera sekeluarga.

Bahan doh:

2 cawan tepung pulut

Air pandan secukupnya (boleh beli perasa/pewarna pandan atau pewarna. Jika rajin, kisar daun pandan dan ambil airnya)

Sedikit garam

Bahan lain:

Daun pisang (dilayur kasi lemnbut)

Sedikit minyak

Bahan untuk inti kelapa

1 cawan gula merah

1 cawan air

1/2 biji kelapa parut

2 sudu besar gula pasir

2 helai daun pandan disimpul

Begini cara membungkus Balung Ayam. Foto: Mas Cotek

Cara membuat inti:

Satukan semua bahan-bahan inti tadi. Masak sehingga airnya kering dan kemudian biarkan ia sejuk.

Cara membuat doh:

Ayak terlebih dahulu tepung pulut

Masukkan garam

Masukkan air pandan sedikit demi sedikit sehingga jadi doh yang tidak melekat di tangan

Sediakan daun pisang dan sapukan sedikit minyak

Ambil sedikit doh, letak di atas daun pisang (ratakan doh seperti karipap)

Letakkan inti kemudian lipat dua

Kemaskan keliling kuih dan tekan sedikit

Gunting lebihan daun pisang

Susun kuih dalam pengukus

Kukus selama 15 minit

Akhirnya biarkan kuih tadi sejuk dan sedia untuk dimakan bersama keluarga.

Balung Ayam, Banjar, resipi, kuih

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain