suria

Masih ragu-ragu nak ambil dos penggalak? Ini 3 mitos untuk anda fahami

Suntikan dos penggalak diperlukan demi mengekalkan perlindungan berterusan melawan Covid-19.

JUMLAH rakyat Malaysia yang mengambil dos penggalak Covid-19 masih terlalu rendah.

Di Malaysia, dos penggalak disyorkan (tetapi tidak wajib) untuk kumpulan berisiko tinggi seperti barisan hadapan, mereka berumur 40 tahun ke atas atau mereka yang mempunyai penyakit seperti diabetes.

ARTIKEL BERKAITAN: Gejala varian Omicron mungkin ringan, tapi ketahui sebab mengapa ia berbahaya

Setiap hari, lebih banyak bukti klinikal dan data dunia nyata menunjukkan bahawa dos penggalak ini diperlukan untuk perlindungan berterusan terhadap Covid-19.

Bilangan negara yang melaksanakan penggalak juga semakin meningkat.

Oleh itu, kerajaan mesti melakukan segala yang boleh untuk menggalakkan, mendidik, memotivasi, memujuk dan memberi insentif kepada lebih ramai rakyat Malaysia supaya mengambil suntikan bagi dos penggalak.

Pandangan ini dilontarkan Dr Khor Swee Kheng, doktor pakar dalam dasar kesihatan dan kesihatan global di mana beliau dikenali menerusi tweet sebagai @DrKhorSK.

Dalam artikel ini, diharap dapat memujuk anda bahawa dos penggalak adalah baik bagi menangani tiga mitos utama: iaitu dua dos vaksin sudah mencukupi; bahawa kerajaan menceroboh kebebasan anda sekali lagi; dan ini adalah konspirasi oleh syarikat farmaseutikal untuk membuat lebih banyak wang.

Mitos 1: Dua dos sudah memadai

Malangnya, dua dos vaksin tidak mencukupi.

Ini dibuktikan oleh banyak kajian yang menunjukkan bahawa perlindungan kita terhadap Covid-19 berkurangan dari semasa ke semasa (ini dipanggil "imuniti yang berkurangan").

Kajian ini menunjukkan tiga perkara utama (walaupun butirannya bergantung pada umur, kekuatan sistem imun, jenis vaksin diterima, sama ada anda adalah petugas barisan hadapan dan faktor lain).

Pertama, kajian ini menunjukkan tahap antibodi kita menjadi lebih rendah selepas tiga hingga sembilan bulan.

Kedua, kajian ini menunjukkan bahawa risiko orang yang divaksinasi sepenuhnya dijangkiti Covid-19 meningkat dengan lebih banyak selepas mereka melengkapkan vaksinasi mereka.

Ketiga, kajian ini menunjukkan dos penggalak membawa antibodi anda kembali ke tahap tinggi dan mengurangkan risiko untuk mendapat jangkitan.

Carian di Internet untuk "data klinikal untuk penggalak" mengembalikan 37 juta hasil, dan "data dunia sebenar untuk penggalak" mengembalikan 144 juta hasil.

Dengan kekayaan data ini, mengapa orang masih percaya bahawa dua dos vaksin sudah mencukupi?

Itu mungkin kerana jangkaan yang tidak sepadan.

Jangkaan tidak sepadan berlaku sebahagiannya di luar kawalan kerajaan, seperti keinginan kuat kami untuk mengambil dua dos vaksin dan kemudian bertanya "bila saya boleh kembali jalani kehidupan normal?".

Kerajaan juga menyumbang kepada jangkaan yang tidak sepadan secara tidak sengaja, seperti kempen pendidikan awal yang pada dasarnya menjanjikan "kita boleh kembali normal selepas X% orang diberi vaksin".

Dengan kata lain, kita tidak boleh mengharapkan vaksin Covid-19 sebagai suntikan ajaib yang sempurna dengan perlindungan jangka panjang 100 peratus selepas dua dos.

Pertama, hampir setiap vaksin lain memerlukan tiga dos, seperti hepatitis B, difteria atau polio.

Kedua, sistem imun badan kita secara amnya berfungsi lebih baik dengan lebih banyak pencetus, bukan kurang.

Atas sebab ini, dos penggalak bukan sahaja berkesan dan selamat, ia mengikut sains sistem imun kita dan vaksin lain.Kewujudan kumpulan anti-vaxxer dilihat akan mendatangkan lebih banyak kesan buruk yang akhirnya menggagalkan tujuan asal penganjurannya.

Mitos 2: Kerajaan menceroboh kebebasan anda sekali lagi

Untuk memahami mitos ini, kita perlu mengkaji strategi kumpulan anti-vaksin.

Pada mulanya, strategi mereka adalah untuk mendakwa bahawa "vaksin itu tidak selamat".

Strategi ini terbukti salah kerana kesan sampingannya sangat rendah malah jarang berlaku, terutamanya selepas lebih daripada empat bilion orang telah diberi vaksin.

Kini hampir semua orang percaya bahawa vaksin adalah sangat selamat dan manfaatnya melebihi risiko bahaya itu sendiri.

Sekarang strategi pertama mereka gagal, anti-vaksin kemudian mengalihkan strategi mereka kepada "kerajaan menceroboh kebebasan peribadi anda".

Bahasa anti-vaksin telah berubah daripada memfokuskan pada keselamatan peribadi kepada memberi tumpuan kepada kebebasan peribadi, malah menggunakan bahasa hak asasi manusia untuk menyembunyikan agenda jahat mereka.

Ini sangat tidak bertanggungjawab, tidak beretika, tidak bermoral dan mungkin juga menyalahi undang-undang.

Mitos ini berbahaya kepada diri sendiri dan keluarga dan juga sesuatu tidak bertanggungjawab terhadap rakyat Malaysia.

Mitos ini meminta kita mengabaikan tanggungjawab asas kita untuk menjaga kesihatan kita sendiri, keluarga dan sesama warganegara kita.

Kita boleh belajar tentang bahaya anti-vaksin dengan memerhatikan situasi di Jerman.

Sayap kanan telah menyusup masuk ke dalam kumpulan anti-vaksin (yang sebelum ini merupakan kumpulan pinggir), dengan kumpulan nasionalis atau supremasi menghadiri perhimpunan anti-vaksin.

AfD, sebuah parti politik sayap kanan, malah berkempen dalam agenda anti-vaksin untuk pilihan raya umum pada 26 September 2021.

Ini telah menyumbang kepada 87 peratus warga tua Jerman dalam rawatan rapi tidak divaksinasi.

Negara lain yang mempunyai retorik serupa "pencerobohan kerajaan ke dalam kebebasan anda" ialah Austria.

Parti Kebebasan sayap kanan dan neo-Nazi juga telah menyusup masuk ke dalam gerakan anti-vaxxer, sebahagiannya membawa kepada lonjakan pesakit yang dimasukkan ke hospital sejak September lalu.

Sebagai tindak balas, kerajaan Austria mengumumkan pada 19 November baru-baru ini bahawa vaksinasi akan diwajibkan mulai Februari 2022.

Nasib baik di Malaysia, ahli politik dan parti politik kita tidak terpengaruh dengan kumpulan anti-vaksin.

Tetapi kita tidak boleh leka, dan kerajaan mesti terus meyakinkan penduduk bahawa ini bukan pencerobohan kerajaan, tetapi langkah menyelamatkan nyawa.Jururawat Kakitangan KPJ Siti Salwani menunjukkan vaksin Comirnaty (Pfizer Booster Dose) untuk dos penggalak di KPJ Rawang, Rawang. — FAIHAN GHANI/The Star

Mitos 3: Ini adalah konspirasi untuk menjana lebih banyak wang

Memang benar bahawa menjual lebih banyak vaksin akan membantu syarikat farmaseutikal membuat lebih banyak wang.

Memang benar juga bahawa syarikat farmaseutikal mesti menurunkan harga sebanyak mungkin, mesti mengarahkan bekalan vaksin ke negara miskin secara sama rata dan mesti berkongsi paten mereka supaya kita dapat meningkatkan pengeluaran vaksin global.

Benar juga kerajaan kita mesti menghapuskan rasuah, orang tengah yang tidak perlu dan pembaziran.

Semua itu benar.

Tetapi itu tidak bermakna terdapat konspirasi oleh syarikat farmaseutikal atau kerajaan untuk membuat lebih banyak wang daripada dos penggalak.

Pertama, badan kita secara semula jadi memerlukan beberapa dos vaksin untuk mengekalkan perlindungan, dan kita telah mengetahuinya selama beberapa dekad.

Kedua, data dunia sebenar daripada program penggalak Covid-19 menunjukkan bahawa ia perlu untuk perlindungan jangka panjang.

Dan akhirnya, tiada organisasi yang cekap atau cukup besar untuk menyelaraskan konspirasi vaksin global dan merahsiakannya selama dua tahun.

Hakikatnya, sistem imun kita cuma perlukan suntikan booster.

Kita mungkin bertanya, adakah kita memerlukan dos penggalak pusingan kedua atau pusingan ketiga?

Adakah kita memerlukan dos penggalak ini setiap enam bulan?

Sains belum pasti mengenai jawapan ini, itulah sebabnya beberapa bentuk ujian (seperti tahap antibodi) mungkin diperlukan untuk menentukan sama ada, bila dan siapa yang memerlukan penggalak berulang.

Malaysia memerlukan rangsangan di mana ketika ini kebanyakan kawasan di negara ini berada dalam Fasa 4 Pelan Pemulihan Nasional.

Malahan, negara ini membuka sempadan ke Singapura melalui Lorong Perjalanan Vaksinasi.

Di Asia Tenggara, Thailand, Singapura dan Indonesia dibuka semula pada pelbagai kelajuan.

Dalam masa empat hingga enam bulan, mungkin terdapat keperluan untuk menunjukkan Status Penggalak (bukannya Status Pemvaksinan) untuk perjalanan domestik atau antarabangsa.

Mungkin itu boleh menjadi pendorong terbesar untuk mendorong kita mendapat suntikan dos penggalak.

Dua dos tidak mencukupi, kerajaan tidak menceroboh kebebasan anda dengan mengesyorkan vaksin, ia bukan konspirasi dan bukti untuk penggalak adalah kukuh.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Bapa Qi Razali meninggal dunia