suria

Migrain tanpa sebab dan kerap mimpi pelik antara 26 tanda terkena sihir

Pelbagai amalan dilakukan oleh dukun yang mana ia bertentangan dengan perintah Allah. Gambar petikan filem 'Dukun' lakonan Umie Aida.

SALAM semua pembaca mStar, semoga semuanya dalam rahmat Allah.

Menerusi beberapa artikel mengenai pengalaman saya sebelum ini, ramai yang bertanya adakah saya disihir? Adakah keluarga saya disihir? Adakah rumah saya ditanam sihir dan pelbagai persoalan tentang sihir.

Istilah sihir digunakan di nusantara adalah merujuk kepada santau di Malaysia dan santet di Indonesia.

Dalam artikel kali ini InsyaAllah saya akan kongsikan apakah tanda-tanda bahawa kita disihir?

ARTIKEL BERKAITAN: Nabi Muhammad disihir, patung dicucuk 11 jarum namun 2 surah berjaya hapus kesakitan

ARTIKEL BERKAITAN: Nabi Muhammad akan tolong kita masuk syurga dengan 4 perkara, rebutlah peluang terakhir ini

Tapi sebelum tu kita tahu tak apa makna sihir?

Sihir merupakan dosa kedua terbesar selepas syirik dengan Allah dan kedua-dua dosa terbesar ini saling berkait rapat sebab orang yang hendak melakukan sihir dan tukang sihir akan melakukan amalan-amalan syirik kepada Allah dan Allah tidak akan mengampunkan dosa syirik.

Memasukkan susuk ke dalam tubuh juga sejenis sihir yang menggunakan jin sebagai pendamping dan ia adalah haram. Gambar hiasan.

Menurut Ibnu Qudamah Al-Maqdisi, makna sihir sebagai ikatan-ikatan, jampi-jampi, perkataan yang dilontarkan secara lisan mahupun tulisan, atau melakukan sesuatu yang mempengaruhi badan, hati atau akal orang yang terkena sihir tanpa berinteraksi langsung dengannnya.

Sihir ini mempunyai hakikat, di antaranya sehingga yang boleh membunuh (dengan izin Allah dan sampai ajalnya), sakit, mengakibatkan seorang suami tidak dapat mencampuri isterinya atau memisahkan pasangan suami isteri, atau membuat salah satu pihak membenci yang lainnya atau membuat kedua belah pihak saling mencintainya.

Itu semua terjadi dengan izin Allah sebagai ujian kepada hambanya melalui perbuatan sihir.

Tanda -tanda sihir terbahagi kepada dua iaitu semasa kita dalam keadaan sedar dan semasa kita tidur.

Tanda-tanda ini merupakan tanda-tanda umum orang yang kena sihir.

Adapun tanda-tanda khusus apa jenis sihir yang digunapakai oleh tukang sihir itu, InsyaAllah akan saya kongsikan dalam artikel yang akan datang.

Tanda-tanda umum waktu sedar adalah seperti berikut:

1. Sakit kepala yang tiada sebab medis (perubatan moden) dan biasanya ketika bangun dari tidur dan berlaku migrain;

2. Rambut luruh bukan kerana medis, terutama perempuan dan kadang-kadang rambut seperti diikat susah diurai;

3. Lebam biru atau merah di seluruh tubuh, atau di atas paha, bawah perut, atau lebam akan semakin banyak apabila tidur dalam keadaan marah atau sedih. Keadaan ini mirip seperti dicakar;

Sakit kepala yang luar biasa juga mungkin petanda seseorang terkena sihir. Gambar hiasan.

4. Haid tidak lancar atau keluar cairan yang berbau, terjadi pendarahan dan radang pada vagina (biasanya kerana sihir pemisah atau jin pencinta);

5. Ruam mirip cacar air ketika bangun tidur terutama di bahagian paha dalam, antara payudara dan punggung;

6. Sakit pada bahagian punggung terutama bahagian tulang punggung;

7. Mengalami penyakit medis yang mudah diubati tetapi tidak sembuh dengan ubat medis;

8. Kehilangan pancaindera penglihatan, berbicara dan penglihatan untuk sementara waktu;

9. Kejang atau kerasukan atau tidak sedarkan diri dengan syarat keadaan ini bukan disebabkan listrik pada otak;

10. Sesak pada dada, merasa tercekik tanpa sebab jelas khususnya menjelang waktu petang, ketika melihat orang tertentu, di tempat tertentu atau keadaan tertentu;

11. Menangis tanpa sedar terutama ketika bersendirian bersendirian di tempat sepi sehingga kadang-kadang berteriak secara histeria tanpa disedari;

12. Malas beribadah (Jin sihir membuat orang yang kena sihir malas beribadah supaya ia mudah dikuasai);

13. Timbul beberapa reaksi berkaitan waktu dan tempat seperti sakit kepala kalau nak ke sekolah, tempat kerja atau berhubungan intim;

14. Memiliki pancaindera ke enam seperti boleh tahu sesuatu akan berlaku, nampak sesuatu perkara ghaib yang orang lain tak nampak.

Mimpi perkara pelik sehingga terjaga dari tidur juga mungkin membawa petanda yang tidak baik. Gambar hiasan

Tanda-tanda umum waktu tidur, adalah seperti berikut:

1. Sering mimpi berhubungan intim dengan mahramnya, dengan orang yang tidak dikenali, dengan orang yang dekat seperti suami, tunang, atau mimpi diperkosa, atau mimpi homoseksual atau lesbian yang mana terjadi antara tidur dan terjaga;

2. Seringkali mimpi binatang seperti ular, unta, kucing atau anjing;

3. Seringkali mimpi-mimpi yang menakutkan;

4. Mimipi batiniyyah iaitu berasa duduk di suatu tempat dengan orang ramai dan merasakan kejadian tersebut pernah terjadi sebelumnya;

5. Berpeluh waktu tidur hingga susah tidur. Kita sudah berusaha untuk tidur tetapi susah sekali kecuali terlelap sesudah lama berusaha, lalu sebentar terbangun hingga menimbulkan rasa gelisah.

6. Mengaduh waktu tidur;

7. Berjalan waktu tidur;

8. Seringkali ketindihan kita melihat sesuatu yang berat menindih dan susah berbicara atau bergerak. Berteriak minta tolong, tapi tak seorang pun yang mendengarnya, berusaha untuk melepaskan diri, tapi tak boleh. Keadaan ini berlaku antara tidur dan terjaga.

9. Sering mimpi dikhianati seperti suami mimpi dikhianati isteri dan sebaliknya atau melihat salah satu pasangan telanjang di tengah orang ramai, atau suami melihat isteri disetubuhi orang lain di depannya dan sebaliknya.

10. Sering mimpi melakukan onani atau perempuan berhubungan intim sesama jenis atau perempuan memiliki alat kelamin laki-laki.

11. Seringkali mimpi dihalangi untuk sampai tujuan seperti tidak boleh jawab peperiksaan, padahal dah tak bersekolah, ingin keluar dari satu tempat tapi tak boleh, ketinggalan bas, kapal terbang dan tak sampai ke tempat tujuan.

12. Seringkali terlintas mahu melakukan ubungan intim dan perasaan itu susah ditahan.

Kejadian histeria banyak berlaku kepada pelajar sekolah apabila individu berkenaan dirasuk. Gambar hiasan.

Jadi kalau sekiranya terdapat sebahagian tanda-tanda dan tak semestinya semua tanda-tanda tersebut di atas, maka kemungkinan  besar kita telah disihir.

Soal bagaimana kita disihir itu tertakluk kepada bagaimana cara sihir itu dihantar kepada kita.

Sebarang pertanyaan bolehlah menghantar whatsapp kepada ustaz di talian 011 1144 8987 untuk memohon kesembuhan dari Allah berkaitan sihir, saka, gangguan jin dari badan, rumah, kenderaan, pejabat dan sebagainya.

Ia termasuk kesakitan akibat slipdisc, sakit lutut, kaki, tulang belakang, bahu dan lain-lain dengan cara gabungan membaca ayat-ayat ruqyah dan urutan.

Dengan izin Allah, insyaAllah, Allah akan berikan kesembuhan.

Kita hendaklah yakin dengan firman Allah: Dan kami turunkan al-Quran sebagai ubat kesembuhan dan rahmat bagi orang-orang yang beriman” - [al-Isra’:82].

Silakan kongsi sebanyak mungkin semoga menjadi sebahagian amalan soleh kita. Wallahua’lam.

***Ustaz Shams ialah pensyarah di sebuah universiti.

Bomoh, Sihir, Santau

Artikel Lain