Umat Islam boleh semak arah kiblat petang ini - Ad-din | mStar

Umat Islam boleh semak arah kiblat petang ini

Umat Islam berpeluang menyemak semula arah kiblat berikutan fenomena Matahari Istiwa’ A’dzham, petang ini. FOTO: Sinar Harian.

UMAT Islam di negara ini boleh menyemak dan menentukan semula arah kiblat berikutan fenomena Matahari Istiwa’ A’dzham pada petang Selasa.

Bahagian Falak Jabatan Mufti Negeri Selangor dalam satu kenyataan berkata, matahari akan berada tepat di atas Kaabah pada jam 5.28 petang waktu Malaysia.

Menurutnya, pada waktu tersebut umat Islam berpeluang melakukan semakan arah kiblat bagi mana-mana ruang solat yang didirikan.

“Antara tatacara semakan kiblat termasuk memastikan masa yang tertera pada jam adalah tepat dengan menghubungi talian 1051 untuk mendapatkan waktu sebenar.

“Penentuan arah kiblat boleh dilakukan dengan memerhatikan objek tegak seperti tiang, tingkap ataupun pintu rumah yang disinari cahaya matahari dan perhatikan bayang objek tegak terhasil pada jam 5.28 petang,” katanya menerusi kenyataan dimuat naik dalam akaun Facebook Jabatan Mufti Negeri Selangor.

Menurut kenyataan itu lagi, unjuran garisan bayang objek tegak tersebut perlu dibuat menghala ke matahari.

“Garisan tersebut menunjukkan arah kiblat yang sebenar,” katanya. - Sinar Harian.

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain