suria

Balai Seni Negara dibuka Mei dengan banyak program menarik, pengunjung berpeluang tonton pameran digital

Balai Seni Negara bakal dibuka kepada orang ramai mulai Mei ini dengan pameran secara digital. - Gambar Instagram @_o._.jin

BALAI Seni Negara di Kuala Lumpur akan membuka pintunya kepada orang ramai pada Mei ini selepas ditutup untuk tujuan pembaikan dan pengubahsuaian bahagian bumbung utama sejak Ogos 2020.

Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia, Datuk Seri Nancy Shukri merasmikan pelancaran Kalendar Program 2022 yang diadakan di lokasi ini pada 15 Februari lalu.

ARTIKEL BERKAITAN: Jom bawa famili jalan-jalan... Ini 10 permainan paling sempoi di Genting Skyworlds Theme Park

ARTIKEL BERKAITAN: Menimba ilmu tak semestinya dalam kelas! Ini 6 destinasi menarik di Selangor sesuai untuk lawatan sambil belajar

Dalam pada itu, program 'Buy Art Malaysia' yang diperkenalkan pada tahun 2021, turut dilancarkan secara rasmi pada majlis ini.

Inisiatif itu bertujuan untuk menggalakkan pembelian karya seni visual melalui pengedaran baucar pada bulan Oktober dan November tahun lalu, sekali gus membantu penggiat seni menjana pendapatan dengan program itu akan diteruskan tahun ini.

Pengarah Balai Seni Negara, Amerrudin Ahmad (kiri), Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Nancy (tengah) dan Pengerusi Lembaga Kemajuan Seni Visual Negara Datuk Tom Abang Saufi (kanan) sempena pelancaran program Balai Seni Negara.

Menerusi pembukaan semula Balai Seni Negara, ia menampilkan sebuah pameran berjudul 'NUSA' (Motherland or Homeland) yang merupakan pameran tetap buat pertama kalinya memperlihatkan hampir 400 karya koleksi pilihan Khazanah Negara.

Manakala, pameran Singles pula bertujuan meraikan pelukis-pelukis kontemporari terkini di Malaysia serta-merta, di samping memberi peluang kepada tetamu melihat perkembangan yang akan datang dalam adegan ini.

Menariknya, tetamu yang berkunjung akan merasai pengalaman baharu pameran berbentuk digital melalui kerjasama antarabangsa 'Walking Through a Songlines' Muzium Negara Australia dan Mosster Studio.

Pameran interaktif ini bertujuan memberikan penghormatan kepada Orang Asli Australia dalam meneroka seluruh benua yang telah dipetakan selama beribu tahun lamanya.

Antara seni lukisan yang pernah dipamerkan di Balai Seni Negara.

"Disebabkan halangan pandemik dan Perintah Kawalan Pergerakan, program 2021 dilaksanakan secara dalam talian.

"Untuk menandakan pembukaan semula galeri pada bulan Mei, pameran yang memberi impak ini akan direka bentuk khas untuk memberikan pengalaman unik kepada pengunjung.

"Pun begitu, bagi mereka yang tidak berkesempatan melawat galeri secara langsung atau berada di luar negara, Balai Seni menawarkan akses secara dalam talian untuk pameran seni negara," kata Pengerusi Lembaga Kemajuan Seni Visual Negara, Datuk Tom Abang Saufi.

Walaupun 'Art Hospital' di Balai Seni Negara merupakan Pusat Repositori dan Konservasi Seni Negara, ia berkemungkinan akan mula beroperasi pada tahun ini dengan menawarkan kemudahan dan perkhidmatan sewaan ruang simpanan karya, rujukan seni, kajian koleksi kepada orang awam.

Di Hospital Seni, tetamu berkemungkinan berada dalam kedudukan untuk memerhatikan kerja pemuliharaan yang dijalankan oleh unit Koleksi dan Pemuliharaan galeri. Sumber - Balai Seni Negara

Selain itu, para pelawat akan berada dalam kedudukan untuk memerhatikan kerja pemuliharaan yang dijalankan oleh unit Koleksi dan Pemuliharaan galeri.

Bagaimanapun, kemungkinan akan terdapat pameran karya seni lama dan sumber berguna yang menempatkan penerbitan asli dan seluruh dunia seperti jurnal, katalog, buku dan majalah.

Program lain tahun ini merangkumi 'Young Art Entrepreneur' (YAE) yang menawarkan program keusahawanan dan residensi studio kepada pelukis Malaysia berumur antara 18 hingga 35 tahun.

Manakala, Festival Ekosistem Seni Malaysia (MAEF) dan Program Keluarga Seni Malaysia 'Art To Heart', bermatlamat untuk mengeratkan lagi perpaduan serta meningkatkan penjanaan ekonomi dan ketamadunan bangsa.

Galeri Seni Negara akan dibuka semula pada bulan Mei ini dengan koleksi pameran yang menakjubkan dan mendebarkan selain pengenalan akan kemudahan 'Art Hospital'.

Tom Abang Saufi berkata, jika orang ramai berhasrat untuk melancong pada tahun ini, jangan lupa mengintai pertunjukan karya seni umum yang terdapat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

"Pameran seni secara terbuka ini juga terdapat di Lapangan Terbang Pulau Pinang, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu," katanya.

Atas dasar itu, versi Program Bakat Muda Sezaman tahun ini melihat karya seni terkini tidak melumpuhkan semangat peserta seramai 166 orang dalam menyertai pertandingan 'Art On Site'.

Walaupun berdepan kekangan pandemik, penyertaan itu masih diteruskan mengikut SOP yang kini menunggu keputusan pemenang daripada juri yang bakal diumumkan tidak lama lagi.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain