suria

Sharifah Amani dan Sharifah Aleya berang amalan sekolah ‘spot check’ haid - “Silalah ustazah kalau berani hadap polis”

Amani dan Aleya menyuarakan pendapat mereka mengenai isu yang berbangkit di laman sosial.

ISU melibatkan pelajar perempuan yang didatangi haid terpaksa jalani pemeriksaan sama ada mereka memakai tuala wanita atau sebaliknya di sekolah kini menjadi perbualan hangat di laman sosial.

Tertarik dengan isu yang dibangkitkan itu, pengacara Sharifah Aleya berkongsi pengalamannya beberapa kali berdepan situasi tersebut ketika di bangku sekolah.

ARTIKEL BERKAITAN: Sharifah Amani teruja Kajol balas Twitter, tapi peminat keliru watak ‘Anjali’ yang mana sama dengan karekter sebenar

Aleya atau nama sebenarnya Sharifah Aleya Syed Zainal Rashid Al Yahya, 38, menerusi Twitter miliknya turut mengakui situasi itu juga menjadi punca ibunya iaitu Fatimah Abu Bakar tidak menghantarnya ke sekolah berasrama.

Netizen meminta pandangan daripada Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

"Ini mesti penyebab kenapa ibu saya berkeras tidak mahu saya ke sekolah berasrama. Walaupun hakikatnya saya masih berdepan situasi 'betul ke period? Nanti cikgu check baru tahu!' di sekolah harian biasa.

"Tapi kami akan terus pulang ke rumah, tak berani nak menipu. Takut kantoi. Sudah tentu saya pernah ditanyakan soalan terbabit beberapa kali.

"Saya hanya membalas What?, jadi ia dapat membantu saya mengekang isu itu rasanya. Sekiranya hal sama berlaku kepada anak perempuan saya, seseorang akan kena nanti," tulisnya.

Terdahulu, kecoh di media sosial apabila netizen meminta pandangan daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri mengenai paksaan pelajar untuk mebuktikan mereka datang haid.

Sudah tentu saya pernah ditanyakan soalan terbabit beberapa kali.

SHARIFAH ALEYA

PENGACARA

Difahamkan individu tersebut mahukan penjelasan apabila terdapat sesetengah sekolah yang memaksa pelajar perempuan membuktikan mereka dalam keadaan 'uzur' atau period.

Malah individu tersebut juga memberitahu terdapat sekolah yang didakwa tergamak meminta pelajar mencalit kemaluan mereka untuk menunjukkan darah kepada guru atau pengawas sekolah.

[Sertai fan club Telegram mStar Rojer. Kita boleh borak-borak DI SINI]

Terkejut dengan isu itu, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat iaitu Datuk Seri Rina Mohd Harun berkata dia memandang serius dengan amalan sesetengah guru yang melakukan pemeriksaan tersebut.

Dalam pada tu, Aleya turut menyanggah pertanyaan segelintir pengguna yang terdiri daripada kaum lelaki berkenaan tindakan memeriksa (dengan cara meraba) untuk mendapat kepastian.

Aleya dan Amani berkongsi pengalaman mereka berdepan dengan situasi yang sama.

"Jantan-jantan yang tanya 'kalau tak raba, macam mana nak pastikan pelajar tu period ke tak?

"Dengan segala hormatnya pergi mam*** sebelum kau jahanamkan hidup bini, anak perempuan, adik perempuan atau kakak kau. Bukan hak kau untuk cari kepastian," ujarnya.

Sementara itu, adik kepada Aleya iaitu aktres Sharifah Amani turut mendedahkan dia pernah berdepan dengan situasi tersebut dan memberikan amaran kepada ustazah di sekolahnya.

"Dulu ustazah pernah nak periksa saya... kemudian saya teringat, mama cakap kalau ada sesiapa yang sentuh kita tanpa keizinan, kita boleh heret ke polis.

"Jadi saya jawab kat ustazah 'silalah ustazah kalau berani hadap polis'. Dia cuak kemudian lepaskan saya. Nasib baik mama ajar kami," kata Amani.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

TONTON VIDEO PILIHAN!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain