suria

Sahara Yaacob Dan Daging Ada Kisahnya!

Sahara Yaacob sudah 10 tahun tidak menjamah daging setiap kali tibanya hari raya. Foto SHAARI CHE MAT

BUNYINYA agak pelik, kelakar pun ada. Namun hakikatnya daging dan Sahara Yaacob mempunyai cerita tersendiri.

Percaya atau tidak, dek kerana kesempitan hidup yang dilaluinya selama ini, Sahara tidak pernah menjamah apa-apa masakan berasaskan daging setiap kali menjelangnya Syawal sejak  10 tahun lalu.

Sebabnya, dia menyambut hari kemenangan buat umat Islam itu seorang diri. Nak beli daging pun tak mampu malah apabila sambutan Hari Raya Aidiladha, tiada siapa yang bersedia memberikan daging kepadanya.

"Rasanya hampir 10 tahun juga saya tidak makan daging kerana tiada siapa ingin sedekahkan kepada saya termasuklah kalau tibanya hari raya Aidiladha.

"Memang teringin sangat nak makan daging tapi tidak pula saya meminta-minta.

"Tahun ini apabila saya banyak dapat undangan berbuka puasa memang saya makan puas-puas apa-apa masakan daging dan Alhamdulillah rezeki tahun ini memang murah," katanya kepada mStar Online.

Sahara rai Aidilfitri secara sederhana.

Bercakap mengenai memori hari raya, Sahara berkata, menyambut kedatangan Syawal bersama keluarga dan ibunya adalah kenangan paling indah dan sentiasa merindui saat itu.

Katanya, apabila tiba malam raya, mereka sekeluarga akan sibuk memasak pelbagai juadah sehingga waktu subuh.

"Kenangan bersama ibu siapa pun tidak akan boleh lupa dan seronoknya kalau dia masih ada bersama untuk menyambut Aidilfitri.

"Kalau dulu, ibu paling sibuk di dapur dan saya pula memang akan menolongnya sampai tak sedar kami memasak sampai ke subuh.

"Kepada yang masih ada ibu-bapa, pesan saya jangan lupakan mereka dan ambil kesempatan hari raya ini untuk bersama-sama mereka," katanya.

Sementara itu, Sahara berkata, Aidilfitri pada tahun ini dia teruja kerana tidak perlu lagi menyambutnya dalam sebuah stor di Hulu Langat, Selangor yang menjadi tempat tinggalnya sebelum ini selepas berpindah ke Projek Perumahan Rakyat (PPR), Seri Alam Sungai Besi sejak setahun lalu.

Kata Sahara, dia mengalu-alukan sesiapa yang ingin menziarahinya namun tidak bercadang untuk mengadakan rumah terbuka.

"Keinginan untuk buat rumah terbuka itu memang ada tetapi rasanya nanti dahulu kerana kehidupan saya pun baru sahaja stabil.

"Insya-Allah raya nanti saya akan menyambutnya di rumah anak saudara dan sekiranya ada yang hendak beraya pintu rumah sentiasa terbuka," katanya.

Sahara Yaacob

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain

TMJ beri bayangan KJ bakal jadi CEO JDT