ALBUM BARU: Green Day Lepas Geram Muncul 3 Album - Hiburan | mStar

ALBUM BARU: Green Day Lepas Geram Muncul 3 Album

ALBUM: ¡Uno!, ¡Dos! dan ¡Tré!

ARTIS: Green Day

Edaran: Warner Music Malaysia

SATU projek pemasaran yang agak unik buat kumpulan Green Day kali ini yang seolah-olah mahu 'lepas geram' mengeluarkan produk baru mereka sebanyak tiga album sejak penerbitan album kelapan pada tahun 2012 iaitu 21st Century Breakdown.

Album trilogi kumpulan punk rock itu melancarkan ¡Uno! sebagai yang pertama pada 24 September lalu, diikuti pula dengan ¡Dos! (12 November 2012) dan (14 Januari 2013).

Ternyata kumpulan yang terdiri daripada Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt, dan Tre Cool ini tidak kedekut karya untuk diberikan kepada peminat-peminat setia yang menyokong mereka sejak di awal kemunculan mereka di arena muzik pada tahun 1990.

Walaupun tidak banyak perbezaan yang boleh diubah dalam muzik punk rock, Green Day masih lagi memiliki 'senjata' membuat susunan lagu mereka menjadi lebih menarik.

Antara lagu-lagu yang terdapat dalam ¡Uno! ialah Nuclear Family, Stay The Night, Carpe Diem, Let Yoursel Go dan Fell For You.

¡Dos! pula tampil sebanyak 13 buah lagu seperti See You Tonite, lazy Bones, Wild One, Make Out Party, Baby Eyes dan Ashley.

Manakala ¡Tré! menampilkan sebanyak 13 buah lagu yang antaranya seperti Brutal Love, Missing You, Drama Queen, X-Kid dan Amanda.

Bukan itu sahaja, bersempena dengan keluaran ¡Uno!, ¡Dos! dan ¡Tré!, dua buah dokumentari khas kumpulan Amerika itu turut diterbitkan, menceritakan mengenai proses pembikinan trilogi album berkenaan.

Dua judul dokumentari tersebut ialah GreenDay ‘Bullet in a Bible’ dan Under Great White Northern Lights.

Artikel Sebelum

Adele Enggan Membesarkan Anak Di London

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Harga petrol, diesel naik!