suria

Mya Bakal Rakam Semula Lagu 'Matahari'

Maya menukar ejaan namanya kepada Mya.
Maya menukar ejaan namanya kepada Mya.
Maya menukar ejaan namanya kepada Mya.

PETALING JAYA: Penyanyi yang terkenal dengan lagu Matahari, Maya atau Mya menjelaskan dia bakal merakamkan semula lagu tersebut dalam nafas baru untuk para peminatnya.

Mya berkata, dia ingin merakamkan semula lagu sebagai tanda terima kasih kepada peminatnya yang terus mempopularkan lagu itu sehingga hari ini.

"Bayangkan hampir 15 tahun lagu itu masih menjadi sebutan peminat dan masih dimainkan di stesen-stesen radio sehingga hari ini.

"Jadi sebagai menghargai jasa mereka saya ingin merakamkan semula lagu Matahari dengan sususan muzik baru," ujarnya kepada mStar Online.

Bagaimanapun kata Mya, komposisi lagu itu tidak akan banyak berubah dari versi asal kerana bimbang ia tidak dapat diterima peminat.

"Lagu itu popular kerana muzik dan liriknya. Jadi susunan baru itu tidak akan banyak lari dengan asal bagi mengekalkan identiti lagu tersebut," katanya.

Dalam pada itu, bercakap mengenai penukaran ejaan namanya, Mya berkata, dia memang sudah lama berhasrat untuk menggunakan nama baru itu kerana ia sering digunakan untuk urusan peribadi.

"Tidak ada sebab tertentu penukaran nama itu cuma inginkan pembaharuan bersempena tahun 2012 itu sahaja.

"Tambahan pula saya telah lama menggunakan nama tersebut untuk urusan peribadi seperti e-mel, nama profil akaun Facebook dan sebagainya," ujarnya.

Kata Mya, dia tidak merasakan itu adalah satu masalah besar kerana ejaannya sahaja bertukar tetapi sebutannya masih sama.

Sementara itu, Mya memberitahu dia sudah pun menghasilkan dua single baru untuk para peminatnya iaitu Mata dan Bersalah.

Mya memberitahu single itu adalah sebagai permulaan baginya sebelum muncul dengan album penuh termasuk rakaman semula lagu Matahari.

Ujarnya, lagu tersebut dicipta oleh bekas anggota kumpulan Ruffedge iaitu Cat Farish.

"Saya masih mencari dua buah lagu lagi untuk cukupkan lima lagu sebelum muncul dengan album dan kalau boleh ingin merakamkan lagu berentak balada," katanya

Bersungguh-sungguh untuk melancarkan kembali karier nyanyiannya, Mya memberitahu dia juga turut mengurangkan aktiviti lakonan bagi menumpukan kepada pembikinan album dan mempromosikan dua lagu barunya itu.

Artikel Sebelum

Zed Zaidi Terima Ugutan Bunuh

Artikel Lain