'Hikayat Merong Mahawangsa' Dominasi Pencalonan FFM-24 - Hiburan | mStar

'Hikayat Merong Mahawangsa' Dominasi Pencalonan FFM-24

KUALA LUMPUR: Filem Hikayat Merong Mahawangsa terbitan KRU Studios mendominasi senarai pencalonan akhir Festival Filem Malaysia ke-24 (FFM24) apabila menerima 12 pencalonan daripada 23 kategori yang dipertandingkan pada tahun ini.

Pencalonan itu menyamai jumlah pencalonan yang diterima oleh filem Magika yang juga terbitan KRU Studios pada FFM23 tahun lalu.

Filem epik arahan Yusry Abdul Halim itu menerima pencalonan dalam beberapa kategori utama termasuk Pengarah Terbaik, Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik, Penataan Seni Terbaik, Sinematografi Terbaik, Lakon Layar Terbaik, Penyunting Terbaik dan Skor Muzik Asal Terbaik.

Dalam pada itu, filem Nur Kasih The Movie arahan Kabir Bhatia menerima 11 pencalonan dan diikuti rapat oleh filem KL Gangster (9), Khurafat dan Cun (8).

Manakala filem Senjakala, Dalam Botol, Hantu Kak Limah Balik Rumah, Kongsi dan Libas masing-masing menerima empat pencalonan.

Selain itu, filem Flat 3A, Janin dan Sekali Lagi mendapat tiga pencalonan.

Sementara itu, filem Al-Hijab, Sumpahan Puaka, Mantra, Bini-Biniku Gangster, Hantu Boceng, Karak, Aku Bukan Bodoh dan Klip3GP masing-masing menerima dua pencalonan.

Bertemakan 'Gemilang Filem Malaysia' penyertaan FFM24 tahun ini menyaksikan penyertaan terbanyak dalam sejarah industri perfileman tanah air apabila sejumlah 41 buah filem cereka dipertandingkan berbanding 29 filem pada tahun sebelumnya.

Daripada jumlah tersebut, 13 buah filem terbitan syarikat produksi Metrowealth International Group (MIG) terpilih dalam saringan awal tersebut diikuti Grand Brilliance Sdn Bhd (7) dan Tayangan Unggul (5).

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Penyertaan dan Penjurian FFM24, Nancy Foo, pemilihan calon akhir FFM24 telah dibuat oleh sejumlah 14 orang juri profesional mengikut prosedur ditetapkan dan telah menandatangani surat akuan sumpah sebelum memulakan penjurian supaya ia telus dan adil.

"Format pemilihan adalah seperti yang telah digariskan oleh pihak Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) dan tiada apa yang berubah," ujarnya pada sidang media di sini, Selasa.

Nancy juga berkata, senarai finalis Filem Terbaik yang tidak diumumkan pada majlis sidang media itu dan hanya akan diumumkan pada malam anugerah nanti.

Pada malam anugerah kelak, tiga Anugerah Perdana Khas turut disampaikan iaitu Filem Pilhan Penonton ASTRO, Pencapaian Gemilang dan Pencapaian Sepanjang Hayat.

Malam kemuncak FFM24 akan berlangsung pada 20 November ini di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) bakal menampilkan persembahan lagu-lagu tema daripada filem dipertandingkan.

FFM24 dan akan disiarkan secara langsung di Astro Prima (saluran 105).

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Zainuddin Maidin meninggal dunia

Enam lagi ahli Parlimen Umno keluar parti