suria

Riz (AF6) Tertanya-Tanya Kenapa Tidak Popular?

Riz
Riz
Riz

PETALING JAYA: Selepas hampir tiga tahun menceburi bidang nyanyian, penyanyi Riz atau nama sebenar Mohammed Idris Mohd Zaizizi, 24, menyifatkan perjalanan kariernya yang masih terumbang-ambing itu mungkin disebabkan oleh faktor lagu dan rezeki.

Ujar naib juara Akademi Fantasia musim ke-enam (AF6) itu, walaupun sudah tampil dengan sebuah album penuh Bermula Semula pada hujung 2009, popularitinya masih suram sehingga hari ini.

Lebih memburukkan keadaan, satu demi satu lagu yang dihantarkan ke radio juga kurang mendapat sambutan.

Riz yang enggan menyalahkan mana-mana pihak bagaimanapun percaya keadaan itu mungkin disebabkan oleh faktor rezeki yang masih tidak memihak kepadanya, selain lagu-lagu yang tidak menepati selera pihak radio dan pendengar.

"Saya tidak salahkan mana-mana pihak tetapi ia mungkin berpunca daripada faktor rezeki dan lagu saya sendiri. Hendak kata saya tidak keluarkan lagu, saya sudah mengeluarkan album penuh.

"Hubungan dengan rakan media juga baik kerana saya masih mendapat sokongan daripada mereka.

"Namun, entah di mana silapnya sehingga hari ini tuah masih tidak menyebelahi saya," katanya.

Namun begitu, penyanyi yang kini mempertaruhkan lagu Khilaf ini enggan menyerahkan kalah.

Terbaru, Riz merancang untuk merakamkan dua buah lagu yang dibeli daripada Indonesia untuk projeknya akan datang.

Jelasnya, keputusan untuk membeli dua lagu tersebut bukan kerana dia tidak percaya kepada kredibiliti komposer tempatan tetapi semata-mata ingin bertukar angin dan menguji pasaran dan selera pendengar.

"Saya baru saja beli dua buah lagu daripada komposer di Indonesia untuk projek akan datang saya.

"Bukan kerana saya tidak yakin dengan sentuhan komposer tanah air tetapi sengaja ingin bertukar angin dan menguji respons pendengar dan industri apabila dua lagu itu diputarkan kelak," katanya.

Artikel Berkaitan

Artikel Lain