Penceraian NashSosilawati diputuskan tidak sah - Hiburan | mStar

Penceraian NashSosilawati diputuskan tidak sah

[DIKEMAS KINI] PETALING JAYA: Penceraian antara penyanyi rock Nash atau nama sebenarnya Jamaludin Elias, 47 dan isterinya, Sosilawati Lawiya, 44 diputuskan tidak sah oleh Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur hari ini.

"Penceraian kami tidak sah. Saya yakin dan percaya, Allah akan bagi kekuatan kalau kita benar dan betul.

"Alhamdulillah dan terima kasih kepada keluarga, kawan terdekat dan peminat yang sentiasa mendoakan saya," kata Nash ketika dihubungi selepas memenangi kes tersebut.

Ditanya adakah keputusan mahkamah tersebut membuatkan hubungannya dan Sosilawati kembali pulih, Nash menjawab perkara itu jatuh pada nombor 10 dan beliau enggan mengulas lanjut tentangnya.

Dalam pada itu, Sosilawati yang mengaku kalah pula berkata dia berpuas hati dan menghormati keputusan mahkamah seadanya.

Sosilawati akui saksi yang dikemukakan sebelum ini tidak mempunyai bukti yang kukuh.

Namun, dalam masa yang sama, dia turut meluahkan rasa tidak puas hatinya dengan Nash yang sudah lebih setahun tidak pulang ke rumah sejak dia memfailkan permohonan cerai pada September tahun lalu.

"Jika dia masih sah suami saya, kenapa dia tak balik rumah sejak lebih setahun lalu hingga sekarang. Dia juga tidak menghubungi saya dan bertanyakan keadaan saya.

"Kalau dia nak balik, saya masih boleh terima dia kerana dia perlu melaksanakan tanggungjawabnya sebagai seorang suami," beritahu Sosilawati ketika dihubungi tadi.

Justeru, Sosilawati tetap untuk memohon fasakh dan cerai taklik dalam masa seminggu ini di mahkamah yang sama.

Kisah Nash-Sosilawati menjadi tajuk hangat apabila pada Ogos lalu, Nash yang juga bekas vokalis kumpulan Lefthanded ini mendakwa beliau tidak pernah melafazkan cerai terhadap isteri keduanya, pengasas produk kecantikan Nouvelles Visages itu.

Penyanyi yang terkenal dengan lagu Ku Di Halaman Rindu, memberitahu Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur, beliau sanggup bersumpah syarie kerana tidak pernah memberitahu mana-mana pihak mengenai lafaz cerai yang disebut terhadap isterinya.

Nash yang mengahwini Sosilawati pada 17 November 2006, bagaimanapun mengakui memang berlaku krisis rumah tangga antaranya dengan Sosilawati selepas kira-kira empat bulan mereka berkahwin.

Perbicaraan diadakan di hadapan Hakim Syarie Wan Mahyuddin Wan Mohammad.

Nash diwakili peguam syarie Amli Embong dan Ahmad Daud, manakala Datuk Mohd Zaidi Mohd Zaid mewakili Sosilawati.

Artikel Sebelum

Noor Kumalasari beri ceramah tentang aurat

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel