Matrade Promosi Keupayaan Firma Minyak Dan GAS Pada Adipec - Niaga | mStar

Matrade Promosi Keupayaan Firma Minyak Dan GAS Pada Adipec

KUALA LUMPUR: Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) akan mempromosikan keupayaan syarikat minyak dan gas Malaysia (O and G) di negara-negara Majlis Kerjasama Teluk (GCC) dan kawasan sekitarnya pada Persidangan dan Pameran Petroleum Antarabangsa Abu Dhabi (Adipec).

Dalam satu kenyataan di sini hari ini, Matrade berkata 10 syarikat akan mempamerkan perkhidmatan dan produk inovatif dan berkualiti tinggi mereka kepada lebih 100,000 profesional perdagangan dari 135 negara pada acara tersebut yang dijadualkan berlangsung pada 12 hingga 16 Nov, 2017.

“Delegasi Malaysia pada ADIPEC tahun ini mewakili pelbagai sektor O and G dan kebanyakannya menawarkan keupayaan bertaraf dunia seperti perkhidmatan radiologi, perkhidmatan makmal, pembuatan  peralatan proses minyak dan gas," katanya.

Menurut Matrade, tahun lepas, syarikat-syarikat Malaysia di ADIPEC telah menunjukkan kejayaan, meraih jumlah jualan bernilai RM397.32 juta.

"Selain acara berkenaan, syarikat-syarikat itu juga akan bertemu dengan pembeli berpotensi melalui pertemuan perniagaan yang diatur oleh Matrade,” katanya.

Pengarah Seksyen Minyak dan Gas, Kimia dan Tenaga Matrade Kua Kiat Chye, berkata platform pemadanan perniagaan akan menjadi saluran berkesan bagi syarikat Malaysia untuk berhubung terus dengan perniagaan antarabangsa dalam meneroka peluang perdagangan yang belum diterokai di Asia Barat, kawasan sekitarnya dan Eropah  Mengenai masa depan.

Matrade berkata, ia menyasar untuk terus mempromosikan, memajukan dan meningkatkan akses pasaran bagi syarikat O and G Malaysia ke pasaran utama seperti GCC walaupun landskap ekonomi yang mencabar sekarang.

Artikel Sebelum

Stok Minyak Sawit Naik Kepada 2.19 Juta Pada Okt.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

MMA cabar ego Zul Ariffin