suria

Niaga

FashionValet masuk bursa saham Malaysia

KUALA LUMPUR: FashionValet (FV), salah satu daripada platform e-dagang fesyen Asia Tenggara yang terkemuka akan disenaraikan di Bursa Malaysia.


Peruncit Dilarang Kenakan Surcaj Kepada Pelanggan Guna Kad Debit, Kredit

KUALA LUMPUR: Di bawah Rangka Kerja Pembaharuan Kad Pembayaran, peruncit tidak dibenarkan untuk mengenakan surcaj bagi pembayaran menggunakan kad debit dan larangan yang sama juga terpakai bagi pembayaran kad kredit di bawah peraturan skim kad antarabangsa seperti Visa dan Mastercard, kata Bank Negara Malaysia (BNM).

Nova 2 Huawei Hanya RM799

SHAH ALAM: Huawei Technologies (M) Sdn Bhd, penyedia penyelesaian teknologi maklumat dan komunikasi global hari ini melancarkan telefon pintar Huawei nova 2 lite yang mempunyai dua kamera belakang dan tiga slot kad untuk pengembangan memori.

Kamera EW X-A5 Bantu Fujifilm Kuasai Pasaran

PETALING JAYA: Fujifilm (M) Sdn Bhd berhasrat untuk meningkatkan bahagian pasarannya melalui pelancaran kamera X-A5 terbaharu, peranti digital terkecil dan tanpa cermin paling ringan dalam senarai X-series.

AirAsia X Terbangkan 5.84 Juta Penumpang Pada 2017

KUALA LUMPUR: AirAsia X Bhd (AAX) menerbangkan 5.84 juta penumpang dalam tahun kewangannya yang berakhir 31 Dis, 2017, peningkatan 25 peratus daripada 4.69 juta dalam tahun kewangan 2016.

Takaful Malaysia Catat Untung Bersih RM205.1 Juta

KUALA LUMPUR: Syarikat Takaful Malaysia Bhd mencatatkan keuntungan bersih bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2017, dengan peningkatan keuntungan selepas cukai dan zakat (PATZ) sebanyak 18 peratus kepada RM205.1 juta berbanding RM174.5 juta pada tahun kewangan sebelumnya.

Penggabungan Axiata-TM Munasabah - CEO Celcom

KUALA LUMPUR: Cadangan penggabungan antara Telekom Malaysia Bhd (TM) dan Axiata Group Bhd ‘munasabah',  namun terpulang kepada pemegang saham untuk membuat keputusan muktamad, kata Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Celcom Axiata Bhd Michael Kuehner.

Maybank Runding Buka Cawangan Di India

NEW DELHI: Kumpulan perbankan terbesar Malaysia sedang memuktamadkan rundingan dengan pihak berkuasa India untuk membuka cawangan sendiri dalam usaha memperkukuhkan kedudukannya di negara itu.

Perodua Sasar Jualan 209,000 Unit

KUALA LUMPUR: Pengeluar kereta tempatan, Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) menjangka jualan meningkat sebanyak dua peratus kepada 209,000 unit pada tahun ini berbanding 204,900 unit pada tahun lepas.

Samsung Malaysia Lancar Telefon Pintar 2018 A8, A8+

KUALA LUMPUR: Samsung Malaysia Electronics (SME) Sdn Bhd hari ini melancarkan telefon pintar kamera dwi-hadapan – 2018 Galaxy A8 dan Galaxy A8+.