Bank Negara: Tiada Perubahan Peraturan Forex

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM) mengesahkan tiada tiada perubahan dalam peraturan Pentadbiran Pertukaran Asing (FEA).

Bank pusat itu menerusi kenyataan pada Ahad juga berkata tiada sebarang peraturan baharu yang diperkenalkan berkaitannya.

"BNM mengingatkan semua peserta pasaran untuk mematuhi peraturan FEA sedia ada, dan bank berlesen Malaysia perlu menghindari permudahan sebarang transaksi tukaran asing yang mungkin berkait dengan aktiviti pasaran NDF ringgit luar pesisir," kata BNM.

Bank pusat turut menasihatkan orang awam supaya menghubungi bank berlesen Malaysia untuk mendapatkan semua keperluan tukaran asing.

Pengurus dana dan aset asing juga perlu menghubungi bank berlesen Malaysia untuk nasihat dan langkah bagi sebarang transaksi tukaran asing, kata BNM.

"Kesemua bank berlesen Malaysia akan terus memudahkan permintaan pelanggan untuk perkhidmatan tukaran asing tertakluk kepada pematuhan FEA," katanya.

Bank pusat berkata, pasaran tukaran asing Malaysia kekal dibuka dan ia bersedia untuk menyediakan kecairan, jika perlu, untuk memastikan pasaran teratur.

"Malaysia terus mengalu-alukan pelaburan sebenar dan menyediakan semua saluran untuk transaksi FX di samping melindung nilai keperluan dalam pesisir," kata BNM.

Selain itu BNM mengambil langkah untuk menguatkuasakan semula peraturan sedia ada yang ditetapkan bagi melarang permudahan kontrak hadapan yang tidak diserahkan (NDF) bagi ringgit.

Menurut BNM lagi, ringgit kekal sebagai bukan mata wang perdagangan antarabangsa, oleh itu sebarang dagangan ringgit luar pesisir seperti NDF ringgit adalah tidak diiktiraf.

BNM menekankan bahawa tiada perubahan dalam peraturan Pentadbiran Pertukaran Asing (FEA) dan tiada sebarang peraturan baharu yang diperkenalkan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain