Hasil Sawit Dijangka Kembali Normal Pada 2018 - Pakar Industri - Niaga | mStar

Hasil Sawit Dijangka Kembali Normal Pada 2018 - Pakar Industri

KUALA LUMPUR:Industri kelapa sawit perlu menunggu sehingga 2018 untuk melihat hasil kembali normal selepas terjejas teruk akibat kemarau berpanjangan disebabkan fenomena El Nino.

Penganalisis utama industri Thomas Mielke berkata tahun ini, hasil kelapa sawit di Malaysia dijangka susut 10 peratus kepada 17.8 juta tan metrik dan empat peratus di Indonesia kepada 32.2 juta tan metrik.

"Hasil kelapa sawit dijangka pulih di Malaysia dan Indonesia pada tahun depan, tetapi tidak banyak. Kemungkinan besar, kita akan menyaksikan hasil kembali normal pada 2018," katanya pada Seminar dan Pameran Perdagangan Minyak Sawit Malaysia di sini, Khamis.

Mielke yang juga Pengarah Eksekutif ISTA Mielke GmbH berkata minyak sawit  kini di bawah nilai dan meramalkan harga mungkin naik tidak lama lagi dan buat sementara waktu mencecah RM2,900 dan RM3,000 setan metrik.

Beliau berkata kenaikan harga berkenaan disebabkan stok sawit yang rendah serta bekalan eksport dan pemulihan pengeluaran yang lebih perlahan daripada jangkaan.

Semalam, harga minyak sawit mentah bulan semerta meningkat RM20 semasa  ditutup kepada RM2,670 setan metrik, manakala penanda aras Disember 2016 naik RM42 kepada RM2,653 setan metrik.-- Bernama

kelapa sawit , El Nino

Artikel Sebelum

Gowu Portal Lancar Aplikasi Jual Beli Hartanah

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini