AirAsia Tawar Khidmat Kurier Kos Rendah - Niaga | mStar

AirAsia Tawar Khidmat Kurier Kos Rendah

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek (tiga, kanan) ketika melancarkan Redbox by AirAsia bersama Tony Fernandes (tiga, kiri) dan Ketua Pegawai Eksekutif Redbox Asia Ptd Ltd, Randy Ong (kanan).

KUALA LUMPUR: AirAsia melancarkan perkhidmatan kurier kos rendah 'Redbox' yang bukan sahaja menawarkan penghantaran cepat tetapi juga 50 peratus lebih jimat berbanding syarikat lain.

Perkhidmatan baharu ini dibangunkan sepenuhnya oleh AirAsia bagi menyediakan penghantaran cepat untuk sektor perniagaan, pengguna biasa, korporat dan pekerja asing seberang laut menghantar bungkusan biasa dan produk serta dokumen di semua laluan syarikat penerbangan itu.

Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Tan Sri Tony Fernandes berkata syarikat itu hanya menggunakan 18 peratus daripada ruangan perut pesawat, sekali gus membolehkan syarikat meneroka bidang ini tanpa perlu membeli pesawat kargo. 

"Pendapatan sampingan ini menokok sekitar 20 peratus kepada perolehan kami dan kami mahu terus mempertingkatkan perkhidmatan baharu seperti Redbox ini.

"Menerusi Redbox, kami juga berharap untuk membuka horizon baharu perniagaan di Malaysia dan rantau ini," katanya dalam sidang media selepas melancarkan perkhidmatan itu pada Khamis.

Rangkaian laluan AirAsia kini meliputi 88 destinasi dan 22 negara, sekaligus memberi lebih banyak peluang perniagaan untuk usahawan tempatan yang menggunakan perkhidmatan Redbox.

Perkhidmatan baharu ini yang dipasarkan secara bersama oleh R Box Asia PteLtd boleh diakses dalam talian di redbox.airasia.com dengan operasi strategik dienam negara Asia dan 31 bandar utama di Malaysia, Singapura, Indonesia,Filipina, Vietnam dan Nepal.

Syarikat itu juga merancang untuk memperluas perkhidmatan kurier tersebut ke Australia, Jepun, China, Hong Kong dan lain-lain.

AirAsia , Redbox , kurier

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain