suria

Sesak! Gara-gara ‘kenduri kahwin terakhir’, 9 beradik bawa anak isteri berkhemah dalam rumah mak ayah... tidur lambak dah biasa!

Adik beradik Fakrul berkhemah beramai-ramai sempena kenduri kahwin, minggu lalu.

SUDAH menjadi kelaziman apabila setiap kali tibanya hari raya ataupun kenduri kendara, pasti rumah ibu bapa di kampung penuh dengan anak-anak dan cucu cicit.

Apabila sekali sekala berkumpul beramai-ramai, sudah pasti timbulnya masalah kekurangan bilik tidur.

Mungkin bagi sesetengah keluarga, mereka lebih gemar menyewa hotel ataupun homestay untuk mengelakkan 'kesesakan' di dalam rumah, namun ada yang lebih gemar berkumpul beramai-ramai dan 'tidur lambak'.

ARTIKEL BERKAITAN: Gara-gara buku Thomas and Friends, budak ini merajuk bawa khemah, "Kalau lari lagi, nanti kena culik potong kaki"

ARTIKEL BERKAITAN: Gigih selamatkan khemah ketika ribut, duit sales hampir RM1,000 terbang masuk longkang - “Saya beritahu mak duit hanyut, kami makan mi segera”

Menerusi perkongsian di media sosial, keluarga pemuda ini pula tampil dengan idea kreatif iaitu memasang khemah di dalam rumah!

Menurut Muhammad Fakrul Radzi Badaruddin, idea tersebut disuarakan oleh bapanya memandangkan bilik tidur di rumah mereka tidak cukup untuk menampung kesemua ahli keluarga yang pulang untuk meraikan perkahwinan abangnya.

"Kami ada sembilan adik beradik di mana lapan daripadanya termasuk saya sudah berkahwin. Kiranya ini kenduri kahwin terakhir dalam keluarga kami. Kalau kenduri memang buat dekat kampung.

"Jadi memandangkan semua adik beradik balik kampung membawa anak isteri masing-masing, sudah tentu ramai dan tak cukup bilik tidur.

khemah 2

Keluarga besar Fakrul.

"Jadi ayah yang suarakan idea untuk pasang khemah. Lagipun ruang tamu sangat luas," kata pemuda berusia 29 tahun ini.

Menurutnya yang senang disapa sebagai Fakrul, terdapat lima buah khemah yang dipasang di dalam rumah ibu bapanya yang terletak di Gerik, Perak.

"Khemah-khemah itu didiami oleh anak-anak saudara dan pasangan yang masih berdua. Budak-budak memang seronoklah sebab boleh berkumpul sesama sepupu sepapat mereka.

"Sebenarnya ia khemah pasang siap... hanya ambil masa sekejap saja untuk pasang dan tanggalkan. Bila waktu siang, kami tanggalkan khemah tu. Hanya pasang waktu malam," katanya.

Kanak-kanaklah sangat gembira sebab dapat berkumpul bersama sepupu sepapat dalam satu rumah. Main game, tidur, main dan makan bersama-sama.

MUHAMMAD FAKRUL RADZI BADARUDDIN

Sekadar memuat naik untuk tujuan suka-suka, Fakrul berkata dia sama sekali tidak menyangka perkongsian tersebut meraih perhatian apabila mendapat lebih dari 590,000 jumlah tontonan.

"Ada yang tanya panas ke tak dalam khemah? Kalau nak tahu, kampung kami kalau waktu malam memang sejuk. Tak payah kipas dah.

khemah 3

Kawasan rumah Fakrul terletak bersebelahan dengan tasik.

"Tapi dalam komen-komen, ada pula netizen yang bergaduh sesama mereka menegakkan pendapat masing-masing. Ada yang kata lebih baik duduk homestay dan macam-macam lagi. Tak perlu macam itu, kita chill saja. Lain orang, lain caranya. Lagipun sekali sekala je.

"Kanak-kanaklah sangat gembira sebab dapat berkumpul bersama sepupu sepapat dalam satu rumah. Main game, tidur, main dan makan bersama-sama.

"Tapi ramai netizen yang kata perkongsian saya beri idea kepada mereka bila balik kampung nanti kerana boleh mengimbas kenangan dulu-dulu waktu tidur lambak," katanya lagi.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain