Pekerja terlupa buat bubble tea, gadis merajuk dicop gedik sampai ada yang nak lempang - “Saya jenis manja... macam tulah respons saya”

Reaksi mengada-gada Farisha dalam video yang tular di Twitter mengundang kecaman netizen.

SEORANG Instafamous dikecam netizen gara-gara merajuk selepas kakitangan sebuah kafe terkemuka di Melaka terlupa membuat minuman 'bubble tea' yang dipesannya.

Menerusi video perkongsian seorang netizen di Twitter, gadis tersebut mendakwa dia tiada mood selepas terpaksa menunggu setengah jam sebelum bubble tea pesanannya disiapkan.

"Dahlah lambat... setengah jam I tunggu. Macam mana nak ada mood tu balik. Tak nak makan dah... tak de mood dah nak minum," demikian kata gadis dalam video yang tular itu.

ARTIKEL BERKAITAN: Sanggup beratur panjang demi 'bubble tea' viral, tapi keliru status halalnya... Ini jawab Jakim!

ARTIKEL BERKAITAN: “Kenapa perlu diam kalau orang ejek rupa paras kita” - Tahi lalat disamakan dengan 'boba' yang sedang trending, gadis mengaku pernah menangis

Video tersebut mendapat lebih 14,000 ulang kicau dan 13,000 tanda suka.

Rata-rata netizen meluahkan rasa meluat melihat reaksi gadis tersebut yang dianggap mengada.

Video reaksi Farisha yang tular di Twitter mendapat lebih 1 juta tontonan.

"Aku menyampah g*** sejenis perempuan gedik gini," tulis Puzz.

"Gedik level 999999%," tulis Zafran.

Namun gadis yang tular itu, Farisha Iris Asmadi berkata dia tidak ambil hati dengan kecaman netizen.

"Saya OK je... tak ambil hati pun. Bila ada orang kata mereka nak tampar, lempang kang, eh gedik... makan jelah apa masalah kau, saya macam tak apalah.

"Saya tak ada hak nak halang mereka nak cakap apa. Kita tak boleh nak tutup mulut orang. Itu pendapat masing-masing," katanya kepada mStar.

Saya juga bukan robot, saya pun ada perasaan. Takkanlah saya nak senyum bila ada orang lupa buat pesanan saya. Masing-masing ada hati dan perasaan.

FARISHA IRIS ASMADI

INSTAFAMOUS

Malah gadis berusia 20 tahun itu berkata dia tidak faham kenapa ramai yang sakit hati dengan reaksinya itu.

"Saya tak faham kenapa benda tu menyakitkan orang dekat Twitter sebab saya tak menggangu mereka pun. Saya hanya meluahkan apa yang saya rasa.

"Kalau mereka berada di tempat saya mungkin ada yang maki pekerja tu tapi saya bukan jenis baran. Saya jenis manja. Itu karakter saya. Jadi macam tulah respons saya (merajuk)," katanya.

Farisha amat menggemari minuman bubble tea.

Susulan insiden menimpanya pada Rabu lalu, Farisha berharap situasi yang dilaluinya itu tidak berlaku kepada pelanggan lain.

"Saya tahu itu perkara kecil tapi saya harap pekerja terbabit sedar dengan kecuaian dilakukannya. Masa tu memang saya seorang je dalam kafe tu.

"Tak expect mereka boleh lupa. Perkara tu tak sepatutnya berlaku. Layanan mereka memang mengecewakan. Nak buat macam mana kan. Itu yang saya merajuk sikit tu," kata penuntut di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Alor Gajah, Melaka itu. 

Sementara itu, Farisha turut meluahkan rasa kecewa dengan tindakan seorang pemuda yang memintanya supaya faham perbezaan manusia dan robot.

"Farisha setuju dengan pendapatnya bahawa dia manusia, bukan robot. Tapi insiden 'terlupa' tidak sepatutnya berlaku. Kerja tetap kerja.

"Saya juga bukan robot, saya pun ada perasaan. Takkanlah saya nak senyum bila ada orang lupa buat pesanan saya. Masing-masing ada hati dan perasaan," katanya.

Farisha mempunyai seramai 458,000 pengikut di Instagram.

Pada masa sama, Farisha berkata dia sudah menjangka video yang dimuatnaiknya di Instagram itu akan mengundang pelbagai reaksi dalam kalangan netizen.

"Saya just share dekat IG. Sebenarnya bila post tu dah boleh agak apa akan jadi. Tapi saya tak pasti pula siapa yang share di Twitter.

"Biarlah mungkin warga Twitter suka dapat retweet banyak-banyak. Mungkin bagi mereka video saya tu menarik dan membolehkan mereka meraih banyak retweet dan like," katanya.

Mengenai individu yang dilihat cuba memujuknya dalam video tersebut, Farisha menjelaskan lelaki itu bukanlah teman lelakinya.

"Tak adalah. Itu classmate saya. Kebetulan kami baru lepas shoot untuk assignment dekat bandaraya Melaka satu group.

"Dia sahaja lelaki dalam group saya. Jadi dialah yang pujuk saya untuk minum. Kawan-kawan perempuan lain pun join merajuk sekali sebenarnya," katanya.

gedik, Farisha Iris, bubble tea, merajuk

Artikel Berkaitan

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain