suria

Tragedi basikal lajak: Jurujual wanita dipenjara 6 tahun, denda RM6,000 akibat kematian 8 remaja

Sam dihukum penjara 6 bulan.

MAHKAMAH Tinggi Johor Bharu menjatuhkan hukuman penjara enam tahun ke atas seorang jurujual yang terlibat dalam kemalangan jalan raya sehingga mengakibatkan kematian lapan remaja menaiki basikal diubah suai atau lebih dikenali 'basikal lajak'.

Ini berlaku selepas pihak pendakwaan berjaya dalam rayuan kedua mereka terhadap keputusan Mahkamah Majistret yang membebaskan Sam Ke Ting, 27, pada Oktober tahun lalu atas pertuduhan memandu secara melulu atau berbahaya dan mengakibatkan kematian lapan penunggang basikal di Jalan Lingkaran Dalam, di Johor Baru, pada 3.20 pagi pada 18 Feb 2017.

Hakim Mahkamah Tinggi Abu Bakar Katar berkata, Mahkamah Majistret telah terkhilaf kerana gagal memutuskan pembelaan responden tanpa berada di bawah sumpah.

ARTIKEL BERKAITAN: Jurujual bebas tuduhan memandu melulu hingga sebabkan kematian 8 remaja berbasikal

"Responden, dalam pembelaannya, menyatakan bahawa dia tidak melihat kumpulan penunggang basikal di tempat kejadian dan terdapat kenderaan lain yang melanggar basikal yang maut dan dipandu pergi. Versi ini tidak pernah dibangkitkan oleh responden semasa kes pendakwaan.

"Mahkamah Majistret membuat kesilapan apabila menerima pembelaan responden kerana tidak mengetahui akan berlaku aktiviti basikal lajak semasa kejadian sebagai alasan untuk memandu secara berbahaya, yang mengakibatkan kematian mangsa,” katanya.

"Responden sepatutnya memandu keretanya dengan berhati-hati dan bukannya memandu laju sehingga menyebabkan kejadian dan sepatutnya menyedari lampu kawasan itu tidak terang pada kira-kira 3.20 pagi,” katanya.

Sam ketika hadir ke Mahkamah Tinggi Johor Bharu.

Sam Ke Ting hadir ke Mahkamah Tinggi Johor Bharu.

Abu Bakar berkata dengan jarak penglihatan yang terhad, responden sepatutnya menyedari keselamatan jalan raya sekiranya dia memandu keretanya melebihi had laju, iaitu pada 50km sejam sebelum tiba di tempat kejadian.

Beliau berkata demikian sebelum hukuman itu dijatuhkan terhadap Sam di Mahkamah Tinggi Johor Bharu pada Rabu.

Pada 28 Oktober 2019, Mahkamah Majistret Johor Bharu melepas dan membebaskan jurujual wanita itu daripada pertuduhan pada akhir kes pendakwaan tanpa memanggil pembelaannya.

Abu Bakar menambah, mahkamah mendapati responden, dalam pembelaannya, gagal membuktikan sebarang keraguan manakala pihak pendakwaan telah membuktikan keraguan munasabah dalam kesnya.

Kemalangan membabitkan penunggang basikal lajak.

Kemalangan membabitkan penunggang basikal lajak.

"Dengan ini, Mahkamah Tinggi mengetepikan keputusan awal untuk membebaskan dan membebaskan responden dan mendapati dia bersalah di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987," katanya.

Abu Bakar kemudian menjatuhkan hukuman penjara enam tahun terhadap Sam bermula dari tarikh sabitan dan juga denda RM6,000 jika ingkar enam bulan penjara.

Dia juga memerintahkan kelayakannya memegang lesen memandu sekurang-kurangnya tiga tahun sebaik sahaja dia menyelesaikan hukuman penjara dan kesalahan yang disabitkan direkodkan dalam lesen memandunya.

Sementara itu, peguam bela Muhammad Faizal Mokhtar menggesa Mahkamah Tinggi membenarkan penangguhan pendakwaan ke atas Sam, kerana mereka akan merayu kes itu di Mahkamah Rayuan.

Bagaimanapun, Abu Bakar menolak rayuan Sam untuk penangguhan pendakwaan, kerana mereka masih belum mendapat kelulusan daripada Mahkamah Rayuan.

Pengarah pendakwaan Johor Tengku Amir Zaki Tengku Abd Rahman dan timbalan pendakwa raya Muhammad Syafiq Mohd Ghazali mendakwa kes itu. - The Star

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Bapa Qi Razali meninggal dunia