suria

Affin Bank sahkan kakitangan di ibu pejabat positif Covid-19, beri jaminan operasi tak terjejas

Seorang kakitangannya di ibu pejabat di ibu negara disahkan positif dan sedang dirawat di sebuah hospital.

PERKEMBANGAN terbaharu Covid-19 di Malaysia menyaksikan seorang kakitangan Affin Bank di Kuala Lumpur turut diuji positif.

Affin Bank Bhd mengesahkan seorang kakitangannya di ibu pejabat di ibu negara disahkan positif dan sedang dirawat di sebuah hospital.

ARTIKEL BERKAITAN: Wanita usia 100 tahun antara 3 korban Covid-19 di Sabah, 589 kes baharu direkodkan

Bank itu berkata, ia sedang melakukan pengesanan kontak ke atas kakitangan dan pihak-pihak lain yang mungkin berhubung rapat dengan kakitangan terbabit di Menara Affin, Jalan Raja Chulan.

“Kakitangan yang ada bersentuhan secara langsung dengan kakitangan terbabit akan disaring dan diperiksa bagi COVID-19. Semua kakitangan di aras pejabat yang terlibat telah diarahkan bekerja dari rumah.

“Langkah berjaga-jaga telah diambil oleh pihak bank untuk mengurangkan risiko jangkitan kepada kakitangan lain dan pelanggan, ” kata Affin Bank dalam satu kenyataan pada Khamis.

“Ibu pejabat Affin Bank akan ditutup bagi kerja-kerja sanitasi dan dibuka semula pada Isnin, ” kata bank itu sambil menambah ia mengambil langkah-langkah yang perlu untuk memastikan kesihatan dan keselamatan kakitangan dan pelanggannya.

“Kerja-kerja pembersihan dan sanitasi sedang dilakukan di pejabat yang terlibat dan juga akan dijalankan di seluruh bangunan, ” kata bank itu.

Menurut bank itu, semua kakitangan telah dinasihatkan untuk mengamalkan penjagaan kebersihan diri dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan serta peraturan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Affin Bank juga memberi jaminan kepada pelanggan operasinya tidak terjejas semasa tempoh ini selaras dengan pelan kesinambungan perniagaannya yang termasuk sistem sokongan, kemudahan pemulihan, penyusunan kerja dari rumah dan saluran komunikasi alternatif.

Pelanggan dinasihatkan untuk melakukan urusan perbankan mereka menerusi www.affinonline.com atau menghubungi pusat panggilan di 03-8230 2222.

Bagi maklumat lanjut, pelanggan boleh merujuk kepada laman web dan akaun media sosial rasmi Affin Bank.- BERNAMA

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Lain