suria

Covid-19: KKM bentang perkembangan, bincang garis panduan aktiviti agama dengan jawatankuasa muzakarah

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. Foto: Bernama

UMUM mengetahui bahawa kerajaan bulan lalu melarang sebarang perhimpunan termasuk aktiviti sosial dan keagamaan bagi mengekang penularan wabak Covid-19.

Kini lebih sebulan sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan di mana kes positif Covid-19 semakin mencatatkan penurunan, orang ramai ingin mengetahui mengenai garis panduan aktiviti keagamaan apatah lagi ketika ini umat Islam sedang menyambut Ramadan.

ARTIKEL BERKAITAN: Garis panduan ibadah di masjid, surau sudah disediakan, tunggu arahan kerajaan

Menjawab persoalan mengenai hal berkenaan, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada Jumaat telah membentangkan perkembangan Covid-19 di negara ini dalam Mesyuarat Khas Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam serta membincangkan garis panduan bagi pelaksanaan aktiviti keagamaan dalam negara.

Beliau berkata penerangan jelas diberikan dan sebarang keputusan muzakarah itu akan dibentangkan dalam mesyuarat khas Majlis Raja-raja.

"Saya telah membentangkan perkembangan Covid-19 di negara kita dari mula sampai kini dan juga jangkaan dalam tempoh dua sehingga empat minggu.

"Kita (KKM) berharap kepada kebijaksanaan muzakarah tersebut untuk memberikan pandangan. Sebarang keputusan muzakarah tersebut akan dibentangkan pada Majlis Raja-raja," katanya dalam sidang media harian Covid-19 pada Jumaat.

Menjawab soalan mengenai nasihat KKM ketika sesi muzakarah itu, Dr Noor Hisham menjelaskan beliau menjawab kemusykilan serta persoalan perihal maklumat terkini Covid-19 kepada ahli jawatankuasa yang hadir. - BERNAMA

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Berikut

Harga petrol, diesel kekal

Artikel Lain