suria

Atasi tekanan operasi musim Covid-19, MPC galak PKS manfaat teknologi

Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) menyarankan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) untuk memanfaatkan teknologi bagi mengatasi tekanan operasi akibat penularan Covid-19.

PERBADANAN Produktiviti Malaysia (MPC) berkata Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) harus memanfaatkan teknologi untuk mengatasi tekanan operasi akibat penularan Covid-19.

Ketua Pengarah MPC, Datuk Abdul Latif Abu Seman berkata, bagi memastikan perniagaan akan berkembang dan bangkit semula daripada krisis itu , PKS perlu kekal positif dan melihatnya sebagai peluang untuk menjadi lebih produktif.

“Covid-19 membawa perubahan yang belum pernah terjadi sebelum ini dalam cara kita berniaga dan berkomunikasi. Perubahan sebenar mesti dilakukan, bukan hanya bercakap mengenainya sahaja kerana 76 peratus PKS adalah perusahaan mikro dengan pelbagai kewangan, modal insan, keupayaan pengurusan dan kekangan akses pasaran.

"Untuk menghadapi cabaran yang sama, PKS harus menangani disiplin pengurusan kewangan dan merancang simpanan tunai serta mengkaji model perniagaan mereka serta mempercepatkan penggunaan teknologi digital," katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu sesi forum digital, "Post Covid-19: Reboot Your Business Model" yang berlangsung pada Jumaat sebagai sebahagian daripada inisiatif kerajaan untuk memotivasi kumpulan sasaran untuk bangkit kembali dan memastikan ekonomi serta rantaian bekalan penting dapat pulih secepat mungkin.

Abdul Latif semasa sesi forum digital. Sumber Youtube MPC

Katanya, industri dan perniagaan harus peka terhadap inisiatif dan program kerajaan dalam membantu dan memastikan pemulihan ekonomi yang cepat.

Sehubungan itu, beliau berkata PKS harus secara proaktif mencari pelbagai bentuk sokongan yang diberikan oleh agensi kerajaan.

MPC, sebuah agensi di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menjalankan ceramah digital mengenai memberi pandangan untuk membantu syarikat dan industri mengatasi tekanan operasi di tengah-tengah pandemik itu serta menawarkan program menambahbaik proses kerja dan mengurangkan pembaziran untuk PKS.

"Selain itu, MITI juga menawarkan program percuma, 'Readiness Assessment for Industry 4.0', yang membolehkan PKS dinilai di bawah inisiatif tersebut untuk meningkatkan produktiviti dan mengurangkan ketergantungan pada tenaga kerja asing," tambahnya.

Forum ini dikendalikan oleh Dekan Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, Universiti Malaysia Sarawak, Prof Madya Dr Johari Abdullah, dengan dua penceramah utama dari MPC dan Serba Dinamik Holdings. - Bernama

MPC, PKS, MITI, Covid-19, Abdul Latif Abu Seman

Artikel Lain