Makan mi goreng di dewan asrama ketika sarapan, 120 pelajar SMAKJ di Kluang alami keracunan makanan

Seramai 120 orang pelajar SMAKJ mengalami keracunan makanan pada pagi Isnin selepas menikmati mi goreng di dewan asrama ketika sarapan. Foto: SMAKJ

MENU mi goreng yang dinikmati sewaktu bersarapan di dewan asrama disyaki menjadi punca seramai 120 orang pelajar Sekolah Menengah Agama Kerajaan Johor (SMAKJ) dekat Kluang mengalami keracunan makanan pada pagi Isnin.

Pengarah Kesihatan Johor Dr Aman Rabu menerusi satu kenyataan pada Selasa berkata, namun siasatan lanjut masih dilakukan oleh PKD Kluang bagi mengenalpasti punca sebenar keracunan makanan berkenaan.

Menurutnya, kesemua pelajar itu, bagaimanapun berada dalam keadaan stabil dan hanya dirawat sebagai pesakit luar di Hospital Enche' Besar Hajjah Khalsom (HEBHK), Kluang.

ARTIKEL BERKAITAN: 53 pelajar SBPI Gopeng alami keracunan makanan

"Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) melalui Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Kluang menerima satu notifikasi mengenai satu kejadian keracunan makanan yang melibatkan pelajar-pelajar daripada SMAKJ, pada 10.20 pagi semalam (Isnin).

"Makluman awal diterima bahawa 10 pelajar daripada sekolah tersebut mendapatkan rawatan di Klinik Kesihatan Mengkibol, Kluang dan lebih kurang 60 orang pelajar dalam perjalanan ke HEBHK, bagi pemeriksaan lebih lanjut," katanya.

Dr Aman berkata verifikasi kejadian kemudian dilaksanakan pada 11 pagi Isnin dan siasatan serta langkah kawalan wabak turut dilaksanakan pada hari yang sama.

Beliau berkata siasatan lanjut oleh pihak PKD Kluang kemudian mendapati terdapat seramai 120 orang daripada bilangan 474 orang yang terdedah, mengalami gejala sakit perut, cirit-birit, loya, muntah, sakit kepala dan demam.

Menurut Dr Aman, sampel klinikal daripada kes-kes, persekitaran serta pengendali sudah dihantar ke makmal untuk analisa manakala pemeriksaan terhadap dapur dewan asrama juga dijalankan oleh Unit Keselamatan dan Kualiti Makanan PKD Kluang.

"Penutupan sementara dapur asrama sudah dibuat di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 untuk tujuan disinfeksi premis dan siasatan lanjut.

"Pendidikan kesihatan sudah diberikan kepada pengetua sekolah, guru-guru dan pelajar di sekolah tersebut. Semua pelajar dinasihati mengamalkan langkah lihat, hidu, dan rasa sebelum makan untuk mengelakkan kejadian keracunan makanan dan mengamalkan tahap kebersihan yang baik," katanya dengan menambah kejadian keracunan itu adalah dalam keadaan terkawal.  - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Artikel Lain