Harga RON97 turun dua sen, RON95 & diesel kekal - Semasa | mStar

Harga RON97 turun dua sen, RON95 & diesel kekal

Harga RON97 turut dua sen manakala RON95 dan diesel kekal.

HARGA runcit petrol RON97 turun dua sen kepada RM2.64 seliter, manakala RON95 dan diesel masing-masing kekal pada RM2.08 dan RM2.18 seliter, berkuatkuasa tengah malam ini hingga 13 Disember.

Kementerian Kewangan dalam kenyataan pada Jumaat memaklumkan bahawa berdasarkan pengiraan mengikut formula Automatic Pricing Mechanism (APM), harga runcit produk petrol RON95 dan diesel bagi tempoh itu masing-masing sepatutnya RM2.34 dan RM2.30 seliter. 

"Ini menunjukkan penurunan dari minggu lepas bagi harga runcit produk petrol RON95 yang berada di paras RM2.36 seliter manakala kenaikan bagi harga runcit produk diesel yang berada pada paras RM2.29 seliter. 

"Bagaimanapun, harga runcit bagi kedua-dua produk adalah dikekalkan pada aras RM2.08 seliter dan RM2.18 seliter, selaras dengan keputusan kerajaan untuk menstabilkan harga runcit bagi produk petroleum dan menjaga kesejahteraan ekonomi rakyat," menurut kenyataan itu. 

Dengan pengekalan harga runcit bagi kedua-dua produk itu, anggaran subsidi yang perlu ditanggung kerajaan bagi tempoh tujuh hari tersebut (7 hingga 13 Dis) berjumlah RM107.4 juta. - BERNAMA 

RON97 , RON95 , diesel , harga petrol

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain