Doula disaran tubuh organisasi yang diiktiraf pakar jika mahu jadi peneman ibu - Semasa | mStar

Doula disaran tubuh organisasi yang diiktiraf pakar jika mahu jadi peneman ibu

KOMUNITI doula di negara ini disaran menyusun gerak kerja menerusi sebuah organisasi yang diiktiraf untuk membolehkan mereka yang layak menjadi peneman ibu ketika kelahiran, kata Profesor Ginekologi dan Pendidikan Perubatan (Pengajaran Klinikal) Fakulti Perubatan, Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Dr Harlina Halizah Siraj@Ramli (gambar).

Katanya organisasi tersebut seharusnya bertindak sebagai badan pemantau selain mewujudkan kerjasama strategik dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

ARTIKEL BERKAITAN: Bahaya! Kursus doula tak diiktiraf, bayi dan ibu terdedah risiko jangkitan kuman, tumpah darah

"Sebagaimana amalan di beberapa negara maju seperti United Kingdom, Australia...mereka bersatu di bawah satu organisasi yang dipantau dan dibantu oleh doktor serta peranan mereka (doula) tidak mengambil alih tugas individu yang lebih profesional.

"Namun di Malaysia, perkara yang paling merisaukan apabila tiada satu badan khas yang membuat pemantauan aktiviti doula dan sesiapa sahaja boleh mengaku mereka adalah doula dengan hanya menjalani latihan dalam sehari...ini mewujudkan risiko yang boleh membahayakan nyawa ibu dan bayi yang bakal dilahirkan,” katanya kepada Bernama.

Gambar hiasan. - Amazing Birth and Beyond

Beliau menjelaskan, walaupun kes membabitkan doula tidak banyak dilaporkan tetapi kewujudan mereka sudah mula mendapat perhatian susulan beberapa kes kematian bayi yang dilahirkan dipercayai menggunakan khidmat golongan itu di negara ini.

Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Perubatan) Kementerian Kesihatan, Datuk Dr Azman Abu Bakar baru-baru ini mengesahkan setakat ini KKM tidak pernah memberi sebarang lesen atau kebenaran untuk perkhidmatan tersebut dijalankan di negara ini.

Menjelas lanjut, Dr Harlina berkata doula ialah seorang yang memberikan sokongan emosi dan fizikal kepada ibu semasa kehamilan dan kelahiran dan mereka bukanlah dalam kalangan ahli profesional perubatan.

"Mereka tidak menyambut kelahiran atau memberikan rawatan perubatan, doula yang bertauliah mesti selesai menjalani program latihan dan lulus peperiksaan khusus untuk membantu wanita yang hamil dan keluarganya melalui pengalaman yang mengujakan dan mencabar itu," katanya.

Katanya perkhidmatan doula tidak menjamin keselamatan ibu dan bayi dalam kandungan terutamanya wanita hamil yang dikategorikan dalam risiko tinggi seperti kehamilan sulung, pernah bersalin melalui pembedahan caesarean, anak songsang, masalah obesiti, hipertensi dan sebagainya.

"Terdapat segelintir mereka (doula) yang bertindak di luar batasan dan sempadan sehingga dilihat seolah-olah mengambil alih peranan doktor dan jururawat bidan terlatih," katanya. - Bernama

doula

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain