suria

Rosmah diberi masa 7 hari untuk periksa, sahkan 44 unit barang kemas bernilai hampir RM60 juta

DATIN Seri Rosmah Mansor diperintah oleh Mahkamah Tinggi untuk memeriksa dan mengesahkan kewujudan 44 unit barang kemas miliknya, bernilai AS$14.79 juta atau hampir RM60 juta yang didakwa telah disita oleh polis.

Dia diberi tempoh tujuh hari untuk melakukannya.

Peguam Datuk David Gurupatham yang mewakili syarikat Lubnan, Global Royalty Trading SAL berkata, perintah itu dikeluarkan oleh Pesuruhjaya Kehakiman Wong Chee Lin selepas pengurusan kes saman itu di mahkamah pada Khamis.

Gurupatham berkata, Rosmah, isteri bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, perlu membuktikan keberadaan kesemua barang kemas berkenaan.

"Mahkamah bersetuju dengan hujah kami bahawa perbicaraan itu akan diadakan tanpa mengira sama ada barang kemas berada dalam pengawalan polis atau tidak, kerana dia telah mengesahkan dan menandatangani untuk penghantaran barang kemas itu," katanya.

Peguam itu berkata mahkamah juga mengarahkan semua pihak memberikan semua dokumen yang digunakan untuk pendengaran yang ditetapkan pada 4 dan 5 Mac.

Pada 26 Jun, 2018, Royalti Global sebagai plaintif memfailkan saman terhadap Rosmah sebagai defendan untuk menuntut kembali 44 unit barang kemas yang dihantar kepadanya, atau membayar harga untuk semua barang berjumlah AS$14.79 juta atau hampir RM60 juta.

Dalam pernyataan tuntutannya, pemborong barang kemas antarabangsa, Global Royalty berkata, Rosmah adalah pelanggan tetap mereka sejak sekian lama.

Firma itu akan menghantar barang-barang perhiasan seperti yang diminta olehnya.

Rosmah secara peribadi akan menilai atau membeli barang kemas pilihannya, atau membelinya melalui pihak ketiga.

Syarikat itu banyak membekalkan barang kemas kepada kerabat diraja serta pelanggan terkenal dari seluruh dunia, mendakwa dalam keadaan tertentu, Rosmah akan meminjam beberapa unit dan mengembalikannya kepada plaintif.

Royalti Global mendakwa pada 10 Februari 2018, dua ejennya membawa 44 unit barang kemas termasuk rantai leher, anting-anting, cincin, gelang dan tiara kepada Rosmah.

Ujarnya, semasa penghantaran, Rosmah mengesahkan dan menerima terma serta syarat dalam Memorandum No. 926 berkaitan dengan barang kemas tersebut.

Tambahnya, Rosmah dalam surat bertarikh 22 Mei 2018 mengesahkan dan mengakui menerima perhiasan berkenaan tetapi ia tidak lagi berada dengannya akibat dirampas dan disimpan oleh pihak berkuasa Malaysia. - The Star.

Datin Seri Rosmah Mansor

Artikel Lain