suria

Bukan University of Cambridge, tapi Marzuki dapat ijazah dari universiti tanpa akreditasi AS

TIMBALAN Menteri Luar Datuk Marzuki Yahya (gambar), yang sebelum ini berkata beliau memiliki Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan dari University of Cambridge, England mengikuti program itu menerusi pembelajaran jarak jauh dan kini menyatakan bahawa ijazahnya adalah dari institusi di Amerika Syarikat (AS).

"Saya fikir mereka (pengkritik saya) salah faham (kelayakan saya). Saya (belajar) di Cambridge International University di Amerika Syarikat," Marzuki sebagai berkata seperti dilaporkan oleh Malaysiakini.

"Saya belajar logistik (sebelum menyertai politik). Jadi saya hanya mengambil sijil itu untuk pengetahuan saya bagi mengembangkan perniagaan.

"Sebagai CEO syarikat, saya ingin memperluaskan pengetahuan dan perniagaan saya," katanya kepada portal berita tersebut.

Logo Cambridge International University.

Pemeriksaan oleh The Star menunjukkan bahawa Cambridge International University yang disenaraikan di AS tidak mempunyai hubungan dengan universiti berprestij United Kingdom itu.

Ia hanya menawarkan program pembelajaran jarak jauh dengan kursus sarjana yang berharga serendah $ 5,000 (kira-kira RM20,000), dengan yuran yang dibayar melalui PayPal.

Motto universiti tersebut 'Seek for Wisdom' memiliki persoalan daripada segi tatabahasa dan logonya juga tidak memberansangkan.

Cambridge International University nampak seperti ditubuhkan semata-mata untuk menjalankan program pembelajaran jarak jauh dan tidak mempunyai akreditasi daripada mana-mana kerajaan. - The Star

Marzuki Yahya

Artikel Lain